Preskocit navigáciu

Pamätník na počesť tragicky zosnulého slovenského cyklistu v Sarajeve


Pamätník na počesť tragicky zosnulého slovenského cyklistu v Sarajeve
Dňa 29.9.2018 sa v hlavnom meste Bosny a Hercegoviny v Sarajeve uskutočnil pietny akt pri príležitosti otvorenia renovovaného pamätníka pripomínajúceho tragické úmrtie cyklistu Petra Patscha. Slovenský cyklista sa dňa 29. septembra 2010 vracal cez Sarajevo z 11 000 kilometrovej výpravy za pyramídami v Egypte, kde ho len 700km od domova zmietlo z cesty protiidúce auto. Následkom ťažkých zranení skonal dňa 23. februára 2011.
  
Tento smutný príbeh sa hlboko dotkol aj slovenských profesionálnych vojačiek a vojakov rotácie 2017-2018 operácie EUFOR ALTHEA, preto sa rozhodli finančne, ale hlavne ľudsky prispieť k obnove pamätníka venovaného Petrovi Patschovi v spolupráci so zamestnancami Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Sarajeve a s príslušníkmi cykloklubu Záhorák.
  
Zároveň dňa 29. septembra 2018 títo príslušníci Ozbrojených síl SR zorganizovali pietny akt na uctenie pamiatky slovenského cyklistu, ktorého sa zúčastnili veľvyslanec Slovenskej republiky v Bosne a Hercegovine Martin Kača s ďalšími príslušníkmi veľvyslanectva, predstavitelia miestnej samosprávy Istočna Ilidža, členovia slovenského cykloklubu Záhorák a miestneho cykloklubu Giro di Sarajevo, príslušníci operácie EUFOR ALTHEA, ale predovšetkým manželka zosnulého Zuzana Patschová.
 
Po krátkych príhovoroch pozvaných hostí boli k pamätníku položené smútočné vence a minútou ticha si prítomní uctili pamiatku Petra Patscha. Aj toto je dôkaz, že Slováci nezabúdajú na uctenie pamiatky svojich krajanov nielen doma, ale aj v zahraničí.

Pamätník na počesť tragicky zosnulého slovenského cyklistu v SarajevePamätník na počesť tragicky zosnulého slovenského cyklistu v SarajevePamätník na počesť tragicky zosnulého slovenského cyklistu v Sarajeve

Autor: StrCaP , Foto: StrCaP - Dátum: 12.10.2018
Čítanosť: 3571
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share