Preskocit navigáciu

Nové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné sily


Nové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné sily

Pri príležitosti odovzdania nových 155mm samohybných kanónových húfnic ZUZANA 2 sa v priestoroch 11.mechanizovaného práporu Martin 22. júla konal slávnostný nástup, ktorého sa zúčastnil minister obrany SR Jaroslav Naď, v zastúpení náčelníka Generálneho štábu OS SR brigádny generál Tibor Králik, veliteľ pozemných síl OS SR generálmajor Ivan Pach, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DMD Group Štefan Škultéty a ďalší hostia. Prvých osem kusov húfnic je určených pre Samohybný delostrelecký oddiel Michalovce.

Nové samohybné kanónové húfnice budú súčasťou integrovaného delostreleckého palebného systému OS SR, použiteľné v širokom spektre operácií v prospech mechanizovaných a motorizovaných práporov so schopnosťou nasadenia na vlastnom území, ako aj v rámci operácií NATO a EÚ. Cieľom projektu je obstaranie celkovo 25 kusov 155 mm ShKH ZUZANA 2 spolu s príslušenstvom, trenažérom, sadami náhradných dielov, ako aj obstaranie munície s komponentami.     

Ako uviedol veliteľ shdo podplukovník Marek Uchaľ, „z vlastností ZUZANY 2 vyzdvihnem najmä vynikajúci dojazd, výkon motora v porovnaní so ZUZANA 2000, väčší akčný rádius, lepšiu priechodnosť. Vojaci si pochvaľujú komfort a väčší priestor. Z pohľadu bezpečnosti posádky je dôležité najmä prídavné pancierovanie, ochrana proti mínam, črepinám a strelným zbraniam, a čo sa týka bojových vlastností dostrel, streľba s účinnou muníciou a automatizovaný systém riadenia paľby.“

Spoločne so slávnostným nástupom sa v Martine taktiež konala vojenská rada veliteľa pozemných síl v priestoroch Základne výcviku a mobilizačného doplňovania. Náčelníkovi štábu veliteľstva PS OS SR plukovníkovi Alexandrovi Kollárikovi bol udelený pamätný kríž náčelníka Generálneho štábu OS SR druhého stupňa.   


Nové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné silyNové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné silyNové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné silyNové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné silyNové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné silyNové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné silyNové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné silyNové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné silyNové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné silyNové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné silyNové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné silyNové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné silyNové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné silyNové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné silyNové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné silyNové samohybné húfnice ZUZANA 2 pre pozemné sily

Autor: kpt. Ing. Eva DEMEŠOVÁ , Foto: mjr. Ing. Bibiana PÁLEŠOVÁ - Dátum: 23.07.2021
Čítanosť: 4185
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share