Preskocit navigáciu

Deň víťazstva nad fašizmom


Deň víťazstva nad fašizmom


Utorok 8. máj 1945 bol dňom kedy nemecké vrchné veliteľstvo vydalo rozkaz všetkým nemeckým vojenským, námorným a leteckým úradom a všetkým ozbrojeným silám pod nemeckou kontrolou, aby ukončili vojenské akcie o 23,01 hodine stredoeurópskeho času a aby zostali na pozíciách, ktoré v tomto okamihu zaujímali a úplne odzbrojili tak, že odovzdajú všetku výzbroj a výstroj miestnym spojeneckým veliteľom alebo určeným dôstojníkom. Podpísaný rozkaz ukončil v Európe najväčší ozbrojený konflikt aký kedy ľudstvo zažilo a tento deň vstúpil do povedomia ľudstva ako Deň víťazstva nad fašizmom.
Tento významný deň si tak ako vo všetkých priamo podriadených útvaroch a zväzkoch pozemných síl pripomenuli slávnostným nástupom i vojaci a zamestnanci veliteľstva pozemných síl. Slávnostný nástup sa konal dňa 7.mája 2010. Veliteľ generálmajor Ing. Jaroslav Vývlek vyslovil vo svojom príhovore uznanie každému, kto v sebe nazbieral toľko odvahy, aby sa dokázal vzoprieť a vzdorovať fašizmu či už ako radový občan, alebo aktívny bojovník na akejkoľvek strane protifašistických síl.
Pri tejto príležitosti už tradične veliteľ pozemných síl odovzdal vojenské medaily a čestné odznaky vybraným príslušníkom a zamestnancom veliteľstva.


Deň víťazstva nad fašizmomDeň víťazstva nad fašizmomDeň víťazstva nad fašizmomDeň víťazstva nad fašizmom

Autor: kpt.Ing. Zuzana Halamová , Foto: rtm.Róbert Hložka - Dátum: 07.05.2010
Čítanosť: 14519
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share