Preskocit navigáciu

Spoločný cieľ - Joint Goal 2010, veliteľsko-štábne cvičenie na mapách


Spoločný cieľ - Joint Goal 2010, veliteľsko-štábne cvičenie na mapách

Ešte ani neuschlo blato na topánkach vojakov z nasadenia v rámci záchranných operácií „Nekonečný dážď 2010“ pri práve skončených povodniach a na mnohých miestach ešte stále prebiehajú záchranné a asistenčné práce príslušníkov OS SR a vojaci 1. mechanizovanej brigády Topoľčany ako aj príslušníci 11. mechanizovanej práporovej skupiny Martin sa už pripravujú na plnenie druhej priority náčelníka GŠ OS SR na rok 2010 a to plnenie úloh vyplývajúcich z medzinárodných záväzkov. Po náročnej príprave aj napriek mimoriadnemu plneniu úloh spojených s operáciou „Nekonečný dážď 2010“ sa 8. júna 2010 začalo v topoľčianskej posádke Veliteľsko-štábne cvičenie na mapách za riadenia zástupcu veliteľa 1. mechanizovanej brigády plukovníka Milana SLEZÁKA.
Cvičenie je jednou z ďalších výcvikových aktivít v rámci výcvikového cyklu „Spoločný cieľ – Joint Goal 2010“, ktorého cieľom je do konca tohto roku precvičiť štáby brigád a práporov v plánovaní a vedení stabilizačných operácií a certifikovať deklarovanú 11. mechanizovanú práporovú skupinu Martin na plnenie úloh v rámci operácií NATO tak, aby mohla byť začiatkom roku 2011 zaradená do pohotovosti na nasadenie v rámci tzv. všeobecného zásobníku nasaditeľných síl NATO. Cieľom tohto cvičenia je zladiť jednotlivé prvky mechanizovanej brigádnej skupiny a 11. práporovej skupiny vo velení a riadení operácií na podporu mieru v rámci ťaženia NATO, čím vytvoriť základný predpoklad pre splnenie úloh záverečného Dvojstupňového komplexného štábneho nácviku s čiastočným vyvedením vojsk do výcvikového priestoru Vojenského obvodu Lešť v októbri 2010 na tému „Nasadenie mechanizovanej brigádnej skupiny mimo územia SR v operácii na udržanie mieru“.
Cvičenia sa okrem štábu 1. mechanizovanej brigády zúčastňujú aj velitelia a štáby 11. mprsk Martin vrátane čaty VP, čaty elektronického boja, palebnej batéria shdo Michalovce a protilietadovej čaty z plrb Nitra , 12. mpr. Nitra, 13. mpr. Levice, rmo PS Rožňava, prlog Topoľčany, poľnej nemocnice, tímu psychologických operácií prpv PS a národný podporný element zo SLPS Trenčín.
Cvičenie na začiatku navštívil zástupca veliteľa PS brig. gen. Macko so svojím tímom, ktorý si na úvod prevzal brífing o koncepcii vedenia operácií prednesený veliteľom mechanizovanej brigádnej skupiny brig. gen. Hirkom. Po schválení tejto koncepcie sa začalo samotné veliteľsko-štábne cvičenie na mapách, pričom obaja generáli vykonali kontrolu operačného plánovacieho procesu cvičiacich jednotiek.


Spoločný cieľ - Joint Goal 2010, veliteľsko-štábne cvičenie na mapáchSpoločný cieľ - Joint Goal 2010, veliteľsko-štábne cvičenie na mapáchSpoločný cieľ - Joint Goal 2010, veliteľsko-štábne cvičenie na mapáchSpoločný cieľ - Joint Goal 2010, veliteľsko-štábne cvičenie na mapách

Autor: Sekretariát VePS , Foto: npor. Ing. Gabriela Škvareninová - Dátum:
Čítanosť: 11407
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share