Preskocit navigáciu

Slovenskí ženisti na základni kandahárskeho letiska


Slovenskí ženisti na základni kandahárskeho letiska Ďalšia, v poradí už 14. rotácia slovenského kontingentu v Afganistane, ktorého súčasťou je aj multifunkčná ženijná rota, pod velením kapitána Rastislava Duboveckého začala plniť svoje operačno odborné úlohy. O tom, že príslušníci multifunkčnej ženijnej roty z pozemných síl, plnia svoje povinnosti naozaj zodpovedne, svedčí i veľké množstvo projektov, ktoré v prvých týždňoch pôsobenia vo vojenskej operácii ISAF v Afganistane uskutočňujú.
Začiatkom júla 2010, slovenský kontingent v blízkosti oddychového centra kandahárskeho letiska (KAF) odovzdal do užívania úkryty, ktoré slúžia pre všetky koaličné krajiny vo vojenskej operácie ISAF v Afganistane na ochranu pri raketových útokoch. K zvyšovaniu bezpečnosti patrí aj označenie ešte nepreverených území, kde je predpoklad výskytu nevybuchnutej munície a mín ženijnou čatou. Slovenskými ženistami boli taktiež vybudované tzv. amnesty boxy, ktoré slúžia pre všetkých príslušníkov pôsobiacich na základni KAF, na odkladanie prebytočnej a nájdenej munície.
Z ďalších aktuálnych projektov, na ktorých sa slovenskí vojaci podieľajú na najväčšej základni NATO v Afganistane, sú rekonštrukčné práce priestorov JDOC (Joint Defense Operations Center – spoločné operačné centrum) na veliteľstve KAF, ktorý dokončuje ženijná stavebná letisková čata.
Multifunkčnú ženijnú rotu, okrem odborných úloh v prospech koaličných síl pôsobiacich v KAF, čaká ďalšia dôležitá úloha a to je prestavba slovenského tábora pre novú rotáciu SLOVCON (slovenský kontingent), ktorá vzhľadom k navýšeniu počtov profesionálnych vojakov od decembra 2010, zaznamená významnú zmenu v organizačnej štruktúre.

Slovenskí ženisti na základni kandahárskeho letiskaSlovenskí ženisti na základni kandahárskeho letiskaSlovenskí ženisti na základni kandahárskeho letiskaSlovenskí ženisti na základni kandahárskeho letiskaSlovenskí ženisti na základni kandahárskeho letiskaSlovenskí ženisti na základni kandahárskeho letiskaSlovenskí ženisti na základni kandahárskeho letiskaSlovenskí ženisti na základni kandahárskeho letiska

Autor: SLOVCON , Foto: SLOVCON - Dátum: 13.07.2010
Čítanosť: 11864
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share