Preskocit navigáciu

Odborné zhromaždenie k vyhodnoteniu bojovej skupiny


Odborné zhromaždenie k vyhodnoteniu bojovej skupiny V utorok 13. júla 2010 sa v posádke Martin uskutočnilo jednodňové odborné zhromaždenie veliteľov deklarovaných jednotiek a ostaných funkcionárov ozbrojených síl Slovenskej republiky podieľajúcich sa na výstavbe a príprave bojovej skupiny Európskej únie – POL-DEU-LAT-LIT-SVK (ktorá bola spoločným zoskupením profesionálnych vojakov z Poľska, Nemecka, Lotyšska, Litvy a Slovenska).
Zhromaždenie riadil brigádny generál Ondřej Novosad, veliteľ 2. mechanizovanej brigády Prešov, Cieľom zhromaždenia bolo vyhodnotenie celkovej prípravy bojovej skupiny, logistickej podpory a udržateľnosti, výcviku ako aj nadnárodnej prípravy. V rámci zhromaždenia vystúpil a svoje poznatky súvisiace s bojovou skupinou zhodnotil veliteľ kontingentu podplukovník Petr Švrlo.
Záverom zhromaždenia boli za príkladné plnenie služobných povinností pri organizovaní prípravy výcviku a plnení úloh počas fázy pohotovosti na nasadenie BG EÚ a vzornú reprezentáciu OS SR v rámci nadnárodnej prípravy a certifikácie tohto medzinárodného zoskupenia udelené vybraným slovenským príslušníkom odznaky náčelníka Generálneho štábu OS SR.

Jednotky a príslušníci OS SR sa podieľali na výstavbe POL-DEU-LAT-LIT-SVK BG EÚ a držali pohotovosť na nasadenie od 1.januára do 30. júna 2010. Príspevok Slovenskej republiky tvorilo celkom 345 slovenských profesionálnych vojakov spolu s technikou. Slovenská republika v rámci bojových skupín držala pohotovosť už dvakrát. Prvýkrát to bolo v rámci CZE/SVK BG EÚ BG v období od 1. júla 2009 do 31. decembra 2009 a druhýkrát od 1. januára do 30. júna 2010, v rámci BG pod poľským vedením.

Bojové skupiny EU (BG EÚ) nie sú stále jednotky, ale sú založené podobne ako NATO Response Forces na rotačnom princípe, t.j. členské krajiny postupne deklarujú a vyčleňujú svoje jednotky do BG EÚ. Jedna rotácia trvá 6 mesiacov, pričom v rámci jednej rotácie má EÚ k dispozícii celkom dve bojové skupiny.

Odborné zhromaždenie k vyhodnoteniu bojovej skupinyOdborné zhromaždenie k vyhodnoteniu bojovej skupinyOdborné zhromaždenie k vyhodnoteniu bojovej skupinyOdborné zhromaždenie k vyhodnoteniu bojovej skupinyOdborné zhromaždenie k vyhodnoteniu bojovej skupinyOdborné zhromaždenie k vyhodnoteniu bojovej skupinyOdborné zhromaždenie k vyhodnoteniu bojovej skupinyOdborné zhromaždenie k vyhodnoteniu bojovej skupiny

Autor: kpt. Mgr. Lenka Bušová , Foto: kpt. Mgr. Ján Hučala - Dátum: 13.07.2010
Čítanosť: 11959
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share