Preskocit navigáciu

Slovenská jednotka v afgánskom Deh Rawoode


Slovenská jednotka v afgánskom  Deh Rawoode

V súčasnosti má Slovenská republika v Afganistane spolu viac ako 300 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR). Slovenskí vojaci pôsobia v Afganistane na štyroch miestach a to v Kandaháre, Kábule, Tarin Kowte a Deh Rawoode, ktorá je najmenšou základňou v provincii Uruzgan.
Vojenská základňa spojeneckých vojsk NATO v Deh Rawoode, má oficiálny názov „Camp Hadrian“, v ktorom má najväčšie zastúpenie holandská armáda, potom francúzska, slovenská i americká. Tunajší slovenskí vojaci sú v poradí treťou slovenskou rotáciou v kempe Hadrián a zároveň zostanú poslednou. Súčasná jednotka v Deh Rawoode pôsobí od marca 2010 a začiatkom septembra 2010, by mala svoje pôsobenie na tejto základni ukončiť. V Deh Rawoode, pôsobí slovenská strážna čata pod velením nadporučíka Mateja Mikuláša, ktorá je zložená z vojakov 2. mechanizovanej brigády pozemných síl OS SR z posádok Michalovce, Trebišov a Prešov. Úlohou strážnej čaty je zabezpečiť ochranu a obranu medzinárodných vojenských jednotiek v kempe Hadrián, kontrolovanie vozidiel a osôb prichádzajúcich do kempu a taktiež zabezpečenie a ochrana vrtuľníkovej pristávacej plochy. S prácou slovenských vojakov sú spokojné i koaličné vojská, ktoré sa na tejto základni s úctou a rešpektom vyjadrujú na adresu Slovákov slúžiacich v uniforme.
Po náročných 24- hodinových službách na jednotlivých pozorovacích stanovištiach si vojaci, pokiaľ im to služobné povinnosti dovolia, krátia voľné chvíle oddychom i športovaním. Na základni v Deh Rawoode, vojaci obľubujú futbal, stolný tenis ale zúčastňujú sa aj rôznych iných športových aktivít, ktorými si zlepšujú svoju fyzickú kondíciu.


Slovenská jednotka v afgánskom  Deh RawoodeSlovenská jednotka v afgánskom  Deh RawoodeSlovenská jednotka v afgánskom  Deh RawoodeSlovenská jednotka v afgánskom  Deh RawoodeSlovenská jednotka v afgánskom  Deh RawoodeSlovenská jednotka v afgánskom  Deh RawoodeSlovenská jednotka v afgánskom  Deh RawoodeSlovenská jednotka v afgánskom  Deh RawoodeSlovenská jednotka v afgánskom  Deh Rawoode

Autor: por. Dr. Slavko Ganaj, PhD , Foto: pplk.Ing.Marián Mjartan - Dátum: 21.07.2010
Čítanosť: 14339
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share