Preskocit navigáciu

Boje na Hrone


Boje na Hrone V poslednú júlovú nedeľu ožila v Starom Tekove pri Leviciach vojnová história. Dňa 31. júla 2010 sa uskutočnil tradičný už 5. ročník bojov na Hrone, ktorého sa zúčastnila i Margaréta Cehláriková, riaditeľka Kancelárie ministra obrany. Organizátori podujatia Jozef Hostinský, Klub priateľov vojenskej histórie Slovenska, História nostra v spolupráci s Ministerstvom obrany SR pripravili pre návštevníkov skutočný historicko-vojenský zážitok.
Na brehoch Hrona mohli prítomní vidieť nielen vojenské tábory z obdobia II. svetovej vojny a československej armády s autentickou technikou a výzbrojou, ale aj dynamické ukážky zásahu polície proti demonštrantom, výcvik vojenských prieskumníkov, súčinnosť integrovaného záchranného systému pri dopravnej nehode, prepad americkej kolóny Wehrmachtom a výcvik tankoborníkov ČSĽA. Vrcholom podujatia bola rekonštrukcia historických udalostí z II. svetovej vojny, ktorá sprítomnila skutočné boje na Hrone z marca 1945.
Na realizácii podujatia tradične participoval i 13. mechanizovaný prápor Levice, pod velením veliteľa práporu podplukovníka Ľudovíta Valentínyho, ktorého príslušníci sa podieľali na jeho logistickom zabezpečení.

Boje na HroneBoje na HroneBoje na HroneBoje na HroneBoje na HroneBoje na Hrone

Autor: por. Oľga Koháryová 13.mpr. , Foto: čat.Bc. Alexander Varga 13.mpr, - Dátum: 31.07.2010
Čítanosť: 23276
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share