Preskocit navigáciu

Ženijný most v Prievidzi postavený príslušníkmi ženijného práporu pozemných síl


Ženijný most v Prievidzi postavený príslušníkmi ženijného práporu pozemných síl Napriek štátnemu sviatku boli ženisti zo seredského práporu opäť v permanencii v meste Prievidza. Na základe nariadenia, ktoré ženijný prápor PS obdržal od veliteľa pozemných síl bolo úlohou postaviť 31. augusta 2010 premostenie ponad rieku v meste Prievidza, ktoré nahradí povodňou zničenú lávku, ktorá spája obytnú zónu so strednou školou a priemyselnou zónou. Tento krát malo zabezpečiť premostenie brehov položenie a spojenie dvoch mostových polí automobilového mostu AM 50 na podvozku Tatry 813. Úlohou bol poverený veliteľ ženijno technickej roty (žtr.) nadporučík Pavol Židek, ktorý velil skupine zloženej z rotného Jozefa Sauera (6.ženijná rota), čatára Milana Gála (3.žtr), slobodníka Stanislava Václava (4.žtr). K plneniu úlohy vyrazili 31. augusta 2010. Po príchode na miesto plnenia úlohy sa začalo s úpravou brehu pred položením mostovky a následne v čase asi 20:30 hod. bolo aj položené prvé mostové pole. Úsilím príslušníkov ženijného práporu pozemných síl sa podarilo zložitým prepojením pomocou druhého vozidla zabezpečiť položenie aj druhého mostového poľa a spokojne konštatovať, že ženisti zo seredského práporu majú ďaľší "zárez" v kolonke položených mostov v rámci odstraňovania následkov povodní z nedávneho obdobia.
Celkovo už tento rok pozemné sily Ozbrojených síl Slovenskej republiky položili v rámci odstraňovania následkov krízových situácií 13 dočasných mostov z ktorých 12 stále slúži obyvateľom postihnutých obcí a regiónov.

Ženijný most v Prievidzi postavený príslušníkmi ženijného práporu pozemných sílŽenijný most v Prievidzi postavený príslušníkmi ženijného práporu pozemných sílŽenijný most v Prievidzi postavený príslušníkmi ženijného práporu pozemných sílŽenijný most v Prievidzi postavený príslušníkmi ženijného práporu pozemných sílŽenijný most v Prievidzi postavený príslušníkmi ženijného práporu pozemných sílŽenijný most v Prievidzi postavený príslušníkmi ženijného práporu pozemných síl

Autor: nrtm. Ing. Martin SIEKELA , Foto: npor. Ing. Pavol ŽIDEK - Dátum: 01.09.2010
Čítanosť: 11357
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share