Preskocit navigáciu

Príslušníci OS SR odchádzajú plniť úlohy do operácie UNFICYP na Cypre


Príslušníci OS SR odchádzajú plniť úlohy do operácie UNFICYP na Cypre

V piatok 17. septembra 2010 sa v priestoroch trenčianskych kasárni uskutočnila slávnostná rozlúčka so 92 príslušníkmi ( z tohto 10 žien) Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR), ktorí odchádzajú plniť úlohy do operácie UNFICYP na Cypre. V súčasnosti na Cypre pôsobí 196 príslušníkov OS SR.

S vojakmi odchádzajúcimi do misie sa prišiel rozlúčiť generálmajor Jaroslav Vývlek a generálmajor Ján Salaganič ako aj ďalší predstavitelia OS SR a rodinní príslušníci odchádzajúcich vojakov. Počas ceremoniálu bola jednotka odovzdaná do podriadenosti Generálneho štábu OS SR. Jaroslav Vývlek odchádzajúcim profesionálnym vojakov zaželal veľa úspechov pri plnení úloh a zaželal im šťastlivý návrat domov. Zároveň vyzdvihol, že slovenskí vojaci robia dobré meno ozbrojeným silám ale aj Slovenskej republike a preto pevne verí, že i táto jednotka bude prispievať k ďalšiemu budovaniu dobrého mena.
Hlavnou úlohou mierovej operácie UNFICYP je dohľad nad dodržiavaním “Status Quo” opozičnými silami na čiarach zastavenia paľby z roku 1974, ktoré tvoria hranice nárazníkového pásma.
V mierovej misii UNFICYP na Cypre sa doposiaľ vystriedalo celkovo 1797 príslušníkov OS SR, z toho 72 žien. Dĺžka rotácie je maximálne 12 mesiacov. Slovenskému kontingentu bude veliť podplukovník Vladimír Voštiar, ktorý vystrieda odchádzajúceho veliteľa podplukovníka Ľubomíra Kochanského.


Príslušníci OS SR odchádzajú plniť úlohy do operácie UNFICYP na CyprePríslušníci OS SR odchádzajú plniť úlohy do operácie UNFICYP na CyprePríslušníci OS SR odchádzajú plniť úlohy do operácie UNFICYP na CyprePríslušníci OS SR odchádzajú plniť úlohy do operácie UNFICYP na CyprePríslušníci OS SR odchádzajú plniť úlohy do operácie UNFICYP na CyprePríslušníci OS SR odchádzajú plniť úlohy do operácie UNFICYP na CyprePríslušníci OS SR odchádzajú plniť úlohy do operácie UNFICYP na Cypre

Autor: kpt.Mgr. Lenka Bušová , Foto: rtm.Róbert Hložka - Dátum: 17.09.2010
Čítanosť: 12775
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share