Preskocit navigáciu

18. výročie vzniku Slovenskej republiky aj ozbrojených síl SR


18. výročie vzniku Slovenskej republiky aj ozbrojených síl SR Delostrelecké salvy zazneli 1. januára 2011 o 14.00 hod., nad Bratislavou pri príležitosti 18. výročia vzniku Slovenskej republiky.
Príslušníci 2. palebnej batérie samohybného delostreleckého oddielu z Michaloviec vystrelili 20 delostreleckých sálv na základe rozkazu prezidenta SR a hlavného veliteľa ozbrojených síl SR. Šesť húfnic D-30 kalibru 122 mm strieľali po dvojiciach cvičným strelivom z priestorov bratislavskej Incheby.
Michalovských delostrelcov pri strieľaní sálv navštívil aj náčelník Štábu pre operácie Generálneho štábu OS SR brigádny generál Pavel Macko, ktorý vojakom poprial do nového roka zdravie, šťastie a úspechy v osobnom i pracovnom živote.
Vojaci už tradične vítajú nový rok slávnostnými delostreleckými salvami, čím si prvý deň nového roka okrem výročia vzniku Slovenskej republiky pripomínajú aj svoj sviatok – výročie vzniku ozbrojených síl Slovenskej republiky.
1. januára 1993 bola zákonom NR SR č. 3/1993 Z. z. zriadená Armáda SR a boli sformované orgány jej riadenia a velenia. V roku 2002 zákon NR SR č. 321/2002 o ozbrojených silách Slovenskej republiky upravil okrem názvu armády aj postavenie základných zložiek ozbrojených síl SR ako rozhodujúceho výkonného prvku systému obrany republiky, ich úlohy, použitie, riadenie, velenie, kontrolu, mobilizáciu a prípravu.
Poslaním a povinnosťou ozbrojených síl Slovenskej republiky je podieľať sa na plnení úloh v čase výnimočného stavu alebo núdzového stavu, pri ktorom sú ohrozené životy a zdravie osôb alebo majetok a pri odstraňovaní jeho následkov. Ozbrojené sily v rámci poskytovania humanitárnej pomoci a v rámci vojenských cvičení plnia úlohy aj mimo územia Slovenskej republiky v zmysle záväzkov Slovenskej republiky vyplývajúcich z členstva v NATO a Európskej únie. Plnia tiež úlohy v mierových pozorovateľských misiách OSN, OBSE a EÚ.

18. výročie vzniku Slovenskej republiky aj ozbrojených síl SR18. výročie vzniku Slovenskej republiky aj ozbrojených síl SR18. výročie vzniku Slovenskej republiky aj ozbrojených síl SR18. výročie vzniku Slovenskej republiky aj ozbrojených síl SR18. výročie vzniku Slovenskej republiky aj ozbrojených síl SR18. výročie vzniku Slovenskej republiky aj ozbrojených síl SR18. výročie vzniku Slovenskej republiky aj ozbrojených síl SR18. výročie vzniku Slovenskej republiky aj ozbrojených síl SR18. výročie vzniku Slovenskej republiky aj ozbrojených síl SR18. výročie vzniku Slovenskej republiky aj ozbrojených síl SR

Autor: OS SR - Milan Vanga , Foto: Andrej Jerguš, Roman Kment - Dátum: 03.01.2011
Čítanosť: 17602
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share