Preskocit navigáciu

POCHOD ÚCTY na vrch Borsó


POCHOD ÚCTY na vrch Borsó

19. januára 2011, pri príležitosti 5. výročia spomienky na najtragickejšiu udalosť novodobých dejín Ozbrojených síl Slovenskej republiky, 42 príslušníkov veliteľstva 2.mechanizovanej brigády a 21. zmiešaného mechanizovaného práporu  POCHODOM ÚCTY vzdalo hold 42 vojakom, ktorí zahynuli v osudný januárový deň roku 2006 na vrchu Borsó pri obci Hejce v Maďarskej republike.
Počas pietnej spomienky na vrchu Borsó, v prítomnosti veliteľa pozemných síl OS SR generálmajora Ing. Jána Salaganiča, veliteľ 2. mechanizovanej brigády plukovník gšt. Ing. Karol Navrátil povedal tieto slová:
„Vážený pán generál, vážení príslušníci 2. mechanizovanej brigády, 21. zmiešaného mechanizovaného práporu, kolegovia,
po tretí raz sme vystúpili na vrch Borsó, aby sme si uctili pamiatku svojich kolegov, ktorí pred piatimi rokmi, v osudný mrazivý januárový večer prišli o svoje životy pri najtragickejšej udalosti novodobých dejín ozbrojených síl Slovenskej republiky. Mnohých z nich som osobne poznal aj ja, či už zo spoločnej služby na veliteľstve armádneho zboru, alebo keď som pôsobil vo funkcii veliteľa ženijného práporu v Michalovciach a nakoniec ako náčelník štábu pozemných síl.
Stojíme na malom kúsku zeme, kde bola dopísaná kniha 42 ľudských osudov. Stojíme na mieste, kde sa 19. januára roku 2006 začala písať smutná kniha osudu 42 rodín, ktoré prišli o život svojich otcov, synov, našich kolegov – príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky. Aj keď od vtedy ubehlo päť rokov, spomienky nám nedajú zabudnúť na tých, ktorí zahynuli v službe našej vlasti, počas plnenia úloh v operácii medzinárodného krízového manažmentu.
O to s väčšou bolesťou  prežívam túto chvíľu, lebo viem, aké je to ťažké lúčiť sa s tými, ktorí mi boli blízki, na ktorých som sa mohol spoľahnúť na sto percent a za ktorých som niesol zodpovednosť.
Nech spomienka na našich kolegov, priateľov a blízkych, ktorí zahynuli či už na tomto mieste alebo v ktorejkoľvek časti sveta, chvíľka ticha a plamienky sviec, ktoré o chvíľu zažneme budú vyjadrením piety, úcty a vďaky za všetko, čo naši zosnulí kolegovia vykonali v prospech dobra pri plnení vojenských úloh doma alebo v zahraničí. Vojaci, česť Vašej pamiatke!“.
Po skončení pietnej spomienky na vrchu Borsó, sa účastníci pochodu úcty zúčastnili medzinárodného pietneho aktu, ktorý sa konal pri pamätníku v obci Hejce za účasti čelných štátnych a vojenských predstaviteľov Slovenska a Maďarska.


gfgfgfgfgfgfgfgfbvbvbvbvbvbvbvbvbvbvbvbvbvbvbvbvdsdsdsdsdsdsdsdsbbhbbh

Autor: mjr.Michalov , Foto: 2.mb - Dátum: 19.01.2011
Čítanosť: 15880
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share