Preskocit navigáciu

Návšteva ministra obrany počas prípravy jednotiek do Afganistanu


Návšteva ministra obrany počas prípravy jednotiek do Afganistanu
V rámci trojtýždňového záverečného výcviku pred vyslaním do operácie ISAF v Afganistane, pripravujúcu jednotku z 11.mechanizovaného práporu Martin, si v pondelok 24.januára 2011 prišiel osobne skontrolovať minister obrany Slovenskej republiky Ľubomír Galko v sprievode niektorých riaditeľov sekcií ministerstva.
Priamo vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť, ministra privítal generálmajor Ján Salaganič veliteľ pozemných síl OS SR, ktorý zodpovedá za výber a prípravu jednotiek do vojenskej operácie medzinárodného krízového manažmentu ISAF.
Po krátkom úvodnom brífingu majora Štefana Acsaia, zástupcu veliteľa 11. mechanizovaného práporu, ktorý zároveň pôsobí ako riadiaci taktického cvičenia výcviku jednotiek pripravujúcich sa do operácie, sa minister obrany presunul priamo do terénu, kde si pozrel jednotlivé pozície strážnych jednotiek KAF a Tarin Kowt, ich úroveň pripravenosti a spôsob plnenia operačných úloh. 
Pripravujúca jednotka ukázala dosiahnuté spôsobilosti potrebné na výkon ako napr. kontrolu vozidiel a osôb na hlavnej vstupnej bráne základne a činnosť počas raketového útoku na základňu ako aj zničenie samovražedného útočníka na vozidle.
Záver svojej návštevy minister obrany ukončil spoločným obedom s príslušníkmi jednotiek, ktorým poprial úspešné ukončenie výcviku, úspešné plnenie úloh v operácii a zároveň im po ukončení poslania v zahraničí poprial šťastný návrat domov. 
Výcvik jednotiek do operácie ISAF vychádza z maximálnej miery prispôsobeniu sa reálnej situácii v Afganistane, jednotky sú pripravované na ochranu a obranu základne, patrolovanie ako aj na vykonávanie fyzických kontrol osôb a techniky.
Jednotky, ktoré tento týždeň ukončia svoju prípravu na nasadenie, vykonajú rotáciu a začnú plniť svoje úlohy  v marci. V súčasnej dobe v Afganistane pôsobí 314 slovenských vojakov .
 

Návšteva ministra obrany počas prípravy jednotiek do Afganistanu Návšteva ministra obrany počas prípravy jednotiek do Afganistanu Návšteva ministra obrany počas prípravy jednotiek do Afganistanu Návšteva ministra obrany počas prípravy jednotiek do Afganistanu Návšteva ministra obrany počas prípravy jednotiek do Afganistanu Návšteva ministra obrany počas prípravy jednotiek do Afganistanu

Autor: kpt. Mgr. Lenka Bušová , Foto: kpt.Mgr.Lenka Bušová - Dátum: 24.01.2011
Čítanosť: 14461
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share