Preskocit navigáciu

Vojaci z nitrianskeho práporu cvičia v Nemecku so zahraničnými partnermi


Vojaci z nitrianskeho práporu cvičia v Nemecku so zahraničnými partnermi
Tri týždne medzinárodného výcviku absolvujú slovenskí vojaci od 26. februára 2011 vo výcvikovom stredisku Armády USA v nemeckom Hohenfelse za účasti kolegov z USA, Slovinska, Bosny a Hercegoviny a Ukrajiny.
 
Výcvik je zameraný na zručnosti veliteľov nižších stupňov, jednotlivcov a malé jednotky, ktoré sa podieľajú na plnení úloh v operáciách medzinárodného krízového manažmentu, alebo sú predurčené pôsobiť v Silách rýchlej reakcie NATO (NRF – NATO Response Forces). Súčasťou výcviku je precvičenie zručností pri nasadení, znalostí kultúrnych odlišností, súčinnosti s vojenskou políciou v operáciách, zdravotnícka príprava a zásady činnosti pri ohrozeniach nástražnými výbušnými systémami a nevybuchnutou muníciou.
 
Príslušníci 3. mechanizovanej roty 12. mechanizovaného práporu z Nitry sú predurčení na plnenie úloh NRF v roku 2013. Po absolvovaní prípravy a výcviku na našom území práve v Spoločnom medzinárodnom centre pripravenosti (JMRC – Joint Multinational Readiness Center) Hohenfels v Nemecku absolvuje 99 našich vojakov nadnárodnú časť svojej prípravy.
 
Cvičenie, ktoré je organizované v rámci prípravy jednotky Národnej gardy USA na nasadenie do operácie KFOR v Kosove kladie dôraz na výcvik vedenia mierových operácií a demonštrácie prítomnosti ozbrojených zložiek v krízovej oblasti. To si vyžaduje kvalitnú prípravu štábu na zvládnutie plánovania a synchronizáciu operácií v priestore nasadenia. Pri výcviku sú využívané poznatky a skúsenosti z aktuálnych operácií NATO s cieľom rozvíjať zručnosti malých jednotiek pri plnení rôznych úloh pri nasadení v operáciách, napr. v potláčaní davu, zaistenia priestoru a vyhľadávania, identifikácia a potvrdenia ohrození. Celý výcvik prebieha s podporou simulačných technológií, ktoré umožňujú získanie reálneho obrazu o činnosti jednotky, kontroly a vyhodnotenia činnosti jednotiek elektronicky s použitím systému MILES.
 
Skúsení inštruktori z výcvikového strediska JMRC v Hohenfelse budú nitrianskych vojakov cvičiť do 16. marca. Jedinečnosť výcviku je okrem zdokonalenia zručností jednotlivcov a jednotiek aj v možnosti overiť si nacvičené postupy v medzinárodnom prostredí a v zdokonalení komunikácie v anglickom jazyku. Nitriansky 12. mechanizovaný prápor absolvuje ešte viacero cvičení s cieľom byť v roku 2013 plne k dispozícii Aliancii pri riešení krízových situácii vo svete.

Vojaci z nitrianskeho práporu cvičia v Nemecku so zahraničnými partnermiVojaci z nitrianskeho práporu cvičia v Nemecku so zahraničnými partnermiVojaci z nitrianskeho práporu cvičia v Nemecku so zahraničnými partnermiVojaci z nitrianskeho práporu cvičia v Nemecku so zahraničnými partnermiVojaci z nitrianskeho práporu cvičia v Nemecku so zahraničnými partnermiVojaci z nitrianskeho práporu cvičia v Nemecku so zahraničnými partnermiVojaci z nitrianskeho práporu cvičia v Nemecku so zahraničnými partnermiVojaci z nitrianskeho práporu cvičia v Nemecku so zahraničnými partnermiVojaci z nitrianskeho práporu cvičia v Nemecku so zahraničnými partnermiVojaci z nitrianskeho práporu cvičia v Nemecku so zahraničnými partnermiVojaci z nitrianskeho práporu cvičia v Nemecku so zahraničnými partnermiVojaci z nitrianskeho práporu cvičia v Nemecku so zahraničnými partnermiVojaci z nitrianskeho práporu cvičia v Nemecku so zahraničnými partnermi

Autor: Sekretariát velPS , Foto: 12.mpr - Dátum: 04.03.2011
Čítanosť: 13440
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share