Preskocit navigáciu

Veliteľská príprava - prvý krok k splneniu priorít 2. mechanizovanej brigády


Veliteľská príprava - prvý krok k splneniu priorít  2. mechanizovanej brigády Dôležitým krokom, ktorý by mal prispievať  k plneniu priorít stanovených 2.mechanizovanej brigáde (2.mb) je v neposlednom rade aj veliteľská príprava veliteľov štábov  a síl, ktorá sa na pôde veliteľstva  2.mb uskutočnila 15.marca 2011.
Zúčastnení príslušníci veliteľstva 2.mb a velitelia priamo podriadených útvarov mali možnosť diskutovať a nachádzať odpovede na svoje otázky k prezentovaným témam,  ako aj  obohatiť svoje vedomosti v oblastiach, ktoré sa na operačnom stupni brigáda ešte len implementujú. Od bežných informácií z personálnej oblasti ako sú hlásenia zmien jednotlivcov a nejasností pri odovzdávaní majetkových priznaní sme sa mali možnosť hlbšie oboznámiť s oblasťou CIMIC and  PSYOPS a  ich kľúčovými úlohami v operáciách MKM. Bola spomenutá aj  ich plánovaná koncepcia (zatiaľ nerealizovaná) na stupni brigáda, čo by  zefektívnilo kooperáciu s civilným sektorom  doma aj v zahraničných operáciách.
Poznatky o následkoch vedenia motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu a omamných látok objasnil mjr. Jonek z oddelenia vojenskej polície Prešov. Táto téma vyvolala rušnú diskusiu na rozporuplné riešenia niektorých prípadov.
Veľmi zaujímavú problematiku protipovstaleckých operácií pod skratkou COIN prezentoval náčelník oddelenia G-2 mjr. Ševčík. Na veľmi dobrej úrovni prítomným objasnil úlohy a charakteristické aktivity vedenia týchto operácií.  Poukázal na úskalia a paradoxy vyskytujúce sa pri samotnom plánovaní a následnom vedení operácií COIN v porovnaní s vedením iných druhov operácií. Zdôraznil, že je to horúca problematika pre  Ozbrojené sily SR, ktoré  budú  v budúcnosti participovať na COIN operáciách v rámci medzinárodného krízového manažmentu.
Veliteľ 2.mb plk. gšt. Karol NAVRÁTIL  pozitívne hodnotil obsahovo veľmi prínosnú realizáciu veliteľskej prípravy.  Bodkou za bohatým programom  zamestnania bol pracovný obed veliteľa 2.mb, ktorého sa zúčastnili velitelia podriadených útvarov a hlavní  funkcionári veliteľstva 2.mb.

Veliteľská prípravaVeliteľská prípravaVeliteľská prípravaVeliteľská príprava

Autor: SD os sk , Foto: SD os sk - Dátum: 16.03.2011
Čítanosť: 12989
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share