Preskocit navigáciu

Štábny nácvik pod názvom NOVÉ VÝZVY


Štábny nácvik pod názvom NOVÉ VÝZVY
Na začiatku druhej dekády apríla 2011 predchádzajúce relatívne mrazivé a suché počasie v strednej Európe vystriedalo prudké oteplenie, sprevádzané výdatnými dažďovými zrážkami. Situácia je komplikovaná topením sa na túto dobu ešte mimoriadne veľkých zásob snehu a ľadu nazhromaždených v priebehu zimy, pričom dochádza k zvyšovaniu vodných hladín na väčšine stredoeurópskych vodných tokoch a vodných nádržiach. Táto situácia vytvára veľké riziko vzniku zložitých povodňových pomerov v jednotlivých regiónoch, ale hlavne v povodiach veľkých riek v Rakúsku, Nemecku a Českej republike, kde už došlo k zaplaveniu rozsiahlych území, k ochromeniu cestnej a železničnej dopravy, komplikáciám v zásobovaní obyvateľstva potravinami, výpadkom v dodávkach elektrickej energie, plynu a ku kontaminácii vodných zdrojov. Situácia sa začína dramaticky komplikovať a je nevyhnutný zásah ozbrojených síl.
Táto simulovaná mimoriadna situácia bola námetom komplexného štábneho nácviku NOVÉ VÝZVY 2011/2 (NEW CHALENGES 2011/2), ktorý sa uskutočnil na Generálnom štábe ozbrojených síl SR v dňoch 19. – 20. apríla 2011 za riadenia  zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajora Jaroslava Vývleka.
V rámci operácie „ Nové výzvy – New Challenges 2011, vojaci pozemných síl začali aktívne pomáhať miestnemu obyvateľstvu v obci Horná Seč budovaním stanového tábora, ktorý  mal slúžiť ako dočasné útočisko pre ohrozených obyvateľov obce. Okrem prác v obci Horná Seč, ďalší vojaci z 2. mechanizovanej brigády pozemných síl v súčinnosti s Krajským riaditeľstvom Policajného zboru v Košiciach, zabezpečovali poriadkovú službu v zaplavených oblastiach východného Slovenska. Zároveň dohliadali na verejný poriadok, aby nedošlo k rabovaniu a k násilnostiam medzi miestnym obyvateľstvom. Ďalšou úlohou v rámci operácie „Nové výzvy“ bol aktivovaný i rožňavský prápor radiačno chemickej a biologickej ochrany, ktorý z dôvodu záplavových vĺn na rieke Hron, kde došlo k pravdepodobnému čiastočnému narušeniu bezpečnosti jadrovej elektrárne Mochovce, začal monitorovať situáciu v širšom okolí elektrárne. Toto bola len časť úloh, ktoré pozemné sily v rámci nácviku precvičovali.
Cvičiaci štáb pozemných síl,  si v stredu 20.apríla 2011  osobne preveril generálmajor Jaroslav Vývlek, zástupca náčelníka GŠ OS SR, ktorému bol prednesený situačný brífing o aktuálnej situácii, o nasadení síl a prostriedkov pozemnými silami v postihnutých oblastiach.
Cieľom komplexného štábneho nácviku bolo precvičiť a zladiť činnosť príslušníkov zložiek Generálneho štábu OS SR a zložiek veliteľstva pozemných síl a priamo podriadených útvarov a ich skupín velenia pri plánovaní a plnení úloh použitia síl v čase mimoriadnej situácie na území Slovenskej republiky. V rámci cvičenia dôjde k zladeniu systému velenia, riadenia a spojenia medzi strategickým stupňom velenia OPCEN operačným stupňom velenia a priamo podriadenými útvarmi. Ďalej dôjde k príprave reakcií na „reálne ohrozenia“ týkajúce sa vývoja aktuálnej situácie vo svete.

Štábny nácvik pod názvom NOVÉ VÝZVYŠtábny nácvik pod názvom NOVÉ VÝZVYŠtábny nácvik pod názvom NOVÉ VÝZVY

Autor: Sekretariát VelPS , Foto: Sekretariát VelPS - Dátum: 20.04.2011
Čítanosť: 9716
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share