Preskocit navigáciu

Havarovalo lietadlo s vojakmi, ktorí sa vracali z Kosova


Záchranné práce komplikuje ťažko prístupný terén

Pri maďarskej dedine Telkibánya 3 kilometre od hraníc so Slovenskom sa dňa 19.1.2006 zrútilo lietadlo AN-24 zo samostanej dopravnej letky v Kuchyni. Lietadlo prevážalo príslušníkov ozbrojených síl z pôsobenia v misii KFOR v Kosove. Na palube bolo 43 osôb. Na ministerstve obrany zasadá krízový štáb, premiér Mikuláš Dzurinda sa na jeho pôde stretol s kompetentnými členmi kabinetu.

 

Minister obrany Juraj Liška zdôraznil, že nehoda je veľkým nešťastím. Lietadlo malo pristáť na košickom letisku okolo 19.40. Na mieste havárie sú slovenskí a maďarskí záchranári, záchranné práce však komplikuje ťažko prístupný terén. Ráno sa na mimoriadnom rokovaní zíde vláda.

 

Dopravné lietadlo s horným umiestnením krídiel, navrhnuté ako civilné lietadlo, ale bolo zavedené aj do výzbroje mnohých armád. Pôvodne bolo vyvinuté ako náhrada za lietadlá Li-2 a IL-14 v roku 1960. Projekt lietadla pochádza zo Sovietskeho zväzu (teraz Ukrajiny) z mesta Charkov, kde vzniklo na pládnach dizajnérskej dielne Antonov. V členských krajinách NATO je tento typ lietadla známy aj pod označením Coke.

 

Slovenskí vojaci pôsobia v Kosove od roku 1999, spočiatku 40 príslušníkov patrilo do rakúskeho práporu. Od februára 2002 je stovka slovenských vojakov začlenená do česko-slovenského práporu. V januári by mala pribudnúť 35-členná logistická čata. Kosovo je oficiálne súčasťou Srbska a Čiernej Hory. Od roku 1999, keď NATO zasiahlo do konfliktu medzi srbskými silami a albánskymi separatistami, je však pod patronátom OSN. Albánci, ktorí tvoria 90-percentnú väčšinu dvojmiliónového obyvateľstva Kosova, trvajú na nezávislosti. Srbsko si chce zachovať aspoň formálnu kontrolu nad územím, pričom Albáncom ponúka širokú autonómiu.

 

Zdroj: MO SR



Autor: Turčan Ján - Dátum: 20.01.2006
Čítanosť: 12387
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share