Preskocit navigáciu

Taktické cvičenie s bojovou streľbou práporu okamžitej reakcie Martin


Taktické cvičenie s bojovou streľbou práporu okamžitej reakcie Martin

Martinský prápor je výstavnou skriňou ozbrojených síl.“ Povedal to minister obrany Martin Fedor, ktorý sa s náčelníkom generálneho štábu Ľubomírom Bulíkom, zúčastnil na cvičení martinského práporu okamžitej reakcie ľahkej brigády vo Vojenskom výcvikovom priestore Lešť. Ide o prvý plne profesionálny útvar ozbrojených síl, ktorý sa pripravuje na pôsobenie v rámci síl rýchleho nasadania NATO. Jeho schopnosť úspešne plniť úlohy preverilo minuloročné afirmačné cvičenie v Nemecku. 

Vojaci okrem streľby z bojových vozidiel pechoty a mínometov nacvičovali aj zničenie vzdušného výsadku nepriateľa či vedenie obranného boja. Na cvičení sa zúčastnilo 600 vojakov. Jeho cieľom bolo precvičiť jednotku vo vedení pravdepodobnej bojovej činnosti, zdokonalenie koordinácie činnosti jednotiek, ochrany objektov, kontroly vozidiel a osôb či procesu zadržania podozrivých osôb.

Tento prápor je v našich ozbrojených silách výnimočnou jednotkou. Práve pri jeho budovaní boli položené základy profesionalizácie armády. Úspešne reprezentoval Slovensko na desiatkach medzinárodných cvičení a jeho príslušníci a jednotky boli prvými v zahraničných misiách UNDOF na Golanských výšinách, operáciách NATO, KFOR v Kosove i v koaličných operáciách Trvala sloboda v Afganistane a Iracká sloboda v Iraku. Afirmácia je príprava jednotky v plnom rozsahu k bojovému nasadeniu v medzinárodných operáciách pod velením NATO. Ide tak o splnenie jedného zo záväzkov Slovenska vyplývajúceho z nášho členstva v Severoatlantickej aliancii.

Samotné cvičenie začalo 13. marca vedením činnosti v priestore operácie ( činnosť na kontrolných bodoch, monitoring demilitarizovanej zóny, mobilné hliadky...), pokračovalo vedením pozičnej obrany a 15. marca 2006 vykonaním protiútoku a ovládnutím stanoveného priestoru bolo práporné taktické cvičenie s bojovou streľbou ukončené.

 

Autor: MO SR


FotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotopriloha

Autor: Turčan Ján - Dátum: 16.03.2006
Čítanosť: 14524
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share