Preskocit navigáciu

67.výročie Karpatsko-duklianskej operácie a deň obetí Dukly


67.výročie Karpatsko-duklianskej operácie a deň obetí Dukly

6. októbra si každoročne pripomíname pamiatku tisícov padlých vojakov, ktorý položili život za náš mier a slobodu počas karpatsko-duklianskej operácie.
Veliteľstvo 2. mechanizovanej brigády si túto zlomovú udalosť, ktorá sa stala rozhodným míľnikom v histórií Slovenska, pripomenulo na slávnostnom zhromaždení, kde veliteľ 2. mechanizovanej brigády plukovník gšt. Ing. Karol NAVRÁTIL v krátkosti priblížil historické fakty späté s oslobodzovaním Slovenska počas Karpatsko-duklianskej operácie.
Odkazom tejto významnej udalosti pre našu súčasnosť i ďalšie generácie nech je udržiavanie slobody a mieru, za ktoré naši predkovia s vierou v lepšou budúcnosť Slovenského národa položili svoje životy. Ich súdržnosť a národná hrdosť nech sú nám príkladom pre vytváranie jednotného slovenského povedomia a prijímania správnych rozhodnutí, aby sme tak zabránili vzniku možných regionálnych či globálnych vojen.
Pri tejto príležitosti bola 3.októbra 2011 znovu sprístupnená zmodernizovaná reinštalovaná výstava expozície Vojenského historického múzea vo Svidníku, na otvorenie ktorej bol okrem významných predstaviteľov Ozbrojených síl SR pozvaný aj veliteľ 2.mb plukovník gšt. NARVÁTIL, ktorý sa znovu otvorenia ako aj osláv 67. výročia Karpatsko-duklianskej operácie priamo na Dukle zúčastnil. Na zabezpečení pietneho aktu počas spomienkového stretnutia 67. výročia Karpatsko-duklianskej operácie pri pamätníku Duklianskych hrdinov sa podieľali aj príslušníci roty podpory velenia a práporu logistickej podpory v podriadenosti 2.mb.
Múzeum vo Svidníku je súčasťou Vojenského historického múzea so sídlom v Piešťanoch. Špecializuje sa na dokumentáciu vojenských dejín Slovenska bezprostredne pred a počas 1. svetovej vojny vo Východných Karpatoch, medzivojnového obdobia a obdobia 2. svetovej vojny s dôrazom na priebeh Karpatsko-duklianskej operácie, partizánske hnutie a oslobodzovanie územia Slovenska v rokoch 1944 – 1945.



Autor: DSV 2.mb , Foto: DSV 2.mb - Dátum: 06.10.2011
Čítanosť: 11744
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share