Preskocit navigáciu

Skončil sústredený výcvik jednotky ISAF - rotácia december 2011


Skončil sústredený výcvik jednotky ISAF - rotácia december 2011

    Príprava strážnej jednotky KAF (Kandahar Airfield), NSE (národného podporného prvku) a vojakov predurčených na výkon funkcií v jednotlivých veliteľstvách operácie ISAF, vrcholila vykonaním taktického cvičenia s bojovou streľbou počas sústredeného výcviku v posádke Michalovce 3.-14.10.2011. Po niekoľkých mesiacov trvajúcej príprave boli na obdobie desiatich dní príslušníci decembrovej rotácie "nasadení" do priestoru operácie (reálne do kempu vybudoveného na Posádkovej strelnici Poruba pod Vihorlatom) a v podmienkach čo najviac sa približujúcich reálnemu prostrediu plnili úlohy, ktoré budú o niekoľko mesiacov vykonávať v Afganistane.

     Príslušníci 1. a 3. strážnej čaty strážnej jednotky KAF, tvoriaci jadro decembrovej rotácie, počas celej doby taktického cvičenia plnili šdandarné úlohy týkajúce sa ich pôsobenia na vstupnej bráne do Kandahárskej základne (ECP-5). Ich úlohou na ECP-5 je okrem iného denne skontrolovať stovky osôb a vozidiel vstupujúcich na základňu a zabezpečiť, aby sa do priestoru základňe nedostali žiadne zakázané predmety, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť tisícok koaličných vojakov.  Počas tejto dlhodobej psychickej a fyzickej záťaže im boli v priebehu cvičenia rozohrávané rôzne nebezpečné situácie, napríklad raketové či pozemné útoky na základňu, alebo pokusy samovražedných atentátnikov o odpálenie sa priamo na vchode na základňu.  

     Veliteľstvo slovenského kontingentu a príslušníci NSE boli počas cvičenia preverení zo schopnosti naplánovať, zabezpečiť a realizovať všestrannú podporu pre kontingent pôsobiaci tisíce kilometrov od Slovenskej republiky. Zhromažďovali informácie, pripravovali náročné hlásenia a brífingy v slovenskom a anglickom jazyku a organizovali cvične aj repatriáciu či prepravu telesných pozostatkov padlých slovenských vojakov späť do vlasti.

     Príslušníci veliteľstva ISAF boli preverovaní hlavne zo schopnosti plniť úlohy v medzinárodnom prostredí, zo spracovávania dokumentov a komunikácie v anglickom jazyku pri styku s koaličnými jednotkami. Okrem iného vykonali v anglickom jazyku aj prednášku pre študentov michalovského gymnázia (ktorí simulovali afgánske obyvateľstvo). Pri pohybe mimo základňu bola príslušníkom veliteľstva ISAF rozohraná situácia, po ktorej sa dostali do zajatia. Pri pobyte v zajatí a po úteku z neho museli preukázať schopnosť v náročnom prostredí, pri odlúčení od jednotky, prežiť a byť schopný vrátiť sa na základňu.

     Riadiaci taktického cvičenia, podplukovník Kochanský, bol s priebehom taktického cvičenia spokojný. "Riaditeľstvo cvičenia, zabezpečujúca jednotka aj imitačná skupina spravili v rámci možností posádkového výcvikového zariadenia maximum preto, aby bolo cvičenie náročné a zároveň sa čo najviac približovalo plneniu reálnych úloh v operácii. Streleckú i taktickú časť bojových strelieb, ako reakcie na pozemné útoky na základňu, som hodnotil u oboch strážnych čiat známkou 2. Celkovo hodnotím taktické cvičenie známkou 2", povedal podplukovník Kochanský pri ukončení cvičenia. Za pomoc pri hodnotení cvičenia poďakoval aj rozhodcom z 21.zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov, ktorí sa len nedávno z Afganistanu vrátili.

     Komisia veliteľa pozemných síl, ktorá bola prítomná počas hodnotiacej časti taktického cvičenia (10.-13.10.2011) konštatovala, že preverované súčasti decembrovej rotácie slovenského kontingentu sú pripravené na plnenie operačných úloh v priestore nasadenia vo vojenskej operácii ISAF.

Link na fotogalériu: http://www.22mprmi.mil.sk/988/fotogaleria.php?album=698



Autor: npor. Michal Vajda , Foto: npor. Michal Vajda, rozhodcovia - Dátum: 14.10.2011
Čítanosť: 9926
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share