Preskocit navigáciu

Taktické cvičenie OSTRAŽITÝ STRÁŽCA 2 vyvrcholenie prípravy strážnej jednotky ISAF


Taktické cvičenie OSTRAŽITÝ STRÁŽCA 2  vyvrcholenie prípravy strážnej jednotky ISAF

    Príprava strážnej jednotky KAF (Kandahar Airfield), NSE (národného podporného prvku) a vojakov predurčených na výkon funkcií v jednotlivých veliteľstvách operácie ISAF, vrcholila vykonaním taktického cvičenia s bojovou streľbou počas sústredeného výcviku v posádke Michalovce 3.-14.10.2011. Po niekoľko mesiacov trvajúcej príprave boli na obdobie desiatich dní príslušníci decembrovej rotácie "nasadení" do priestoru operácie (reálne do kempu vybudovaného na Posádkovej strelnici Poruba pod Vihorlatom) a v podmienkach čo najviac sa približujúcich reálnemu prostrediu plnili úlohy, ktoré budú o niekoľko mesiacov vykonávať v Afganistane.
     Príslušníci 1. a 3. strážnej čaty strážnej jednotky KAF, tvoriaci jadro decembrovej rotácie, počas celej doby taktického cvičenia plnili štandardné úlohy týkajúce sa ich pôsobenia na vstupnej bráne do Kandahárskej základne (ECP-5). Ich úlohou na ECP-5 je okrem iného denne skontrolovať stovky osôb a vozidiel vstupujúcich na základňu a zabezpečiť, aby sa do priestoru základne nedostali žiadne zakázané predmety, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť tisícok koaličných vojakov.  Počas tejto dlhodobej psychickej a fyzickej záťaže im boli v priebehu cvičenia rozohrávané rôzne nebezpečné situácie, napríklad raketové či pozemné útoky na základňu, alebo pokusy samovražedných atentátnikov o odpálenie sa priamo na vchode na základňu. 
     Veliteľstvo slovenského kontingentu a príslušníci NSE boli počas cvičenia preverení zo schopnosti naplánovať, zabezpečiť a realizovať všestrannú podporu pre kontingent pôsobiaci tisíce kilometrov od Slovenskej republiky. Zhromažďovali informácie, pripravovali náročné hlásenia a brífingy v slovenskom a anglickom jazyku a organizovali cvične aj repatriáciu či prepravu telesných pozostatkov padlých slovenských vojakov späť do vlasti.
     Príslušníci veliteľstva ISAF boli preverovaní hlavne zo schopnosti plniť úlohy v medzinárodnom prostredí, zo spracovávania dokumentov a komunikácie v anglickom jazyku pri styku s koaličnými jednotkami. Okrem iného vykonali v anglickom jazyku aj prednášku pre študentov michalovského gymnázia (ktorí simulovali afgánske obyvateľstvo). Pri pohybe mimo základňu bola príslušníkom veliteľstva ISAF rozohraná situácia, po ktorej sa dostali do zajatia. Pri pobyte v zajatí a po úteku z neho museli preukázať schopnosť v náročnom prostredí, pri odlúčení od jednotky, prežiť a byť schopný vrátiť sa na základňu.
     Riadiaci taktického cvičenia, pplk. KOCHANSKÝ, bol s priebehom taktického cvičenia spokojný. „Streleckú i taktickú časť bojových strelieb, ako reakcie na pozemné útoky na základňu, som hodnotil u oboch strážnych čiat známkou 2. Celkovo hodnotím taktické cvičenie známkou 2", stručne zhodnotil priebeh cvičenia pplk. KOCHANSKÝ pri jeho ukončení.
Svoju spokojnosť s prípravou strážnej jednotky  rotácia december vyjadril aj  veliteľ 2.mechanizovanej brigády plk. gšt. NAVRÁTIL, ktorý sa 12.10.2011 cvičenia zúčastnil. Konštatoval vysoké nasadenie všetkých cvičiacich prvkov vo výborné imitovanom prostredí vojenskej operácie ISAF Afganistan. 
     Komisia veliteľa pozemných síl ktorá bola prítomná počas hodnotiacej časti taktického cvičenia (10.-13.10.2011) konštatovala, že preverované súčasti decembrovej rotácie slovenského kontingentu sú pripravené na plnenie operačných úloh v priestore nasadenia vo vojenskej operácii ISAF.
Veliteľ brigády plk. gšt. NAVRÁTIL ešte v ten istí deň navštívil ženijnú rotu – priamo podriadený útvar 2. mechanizovanej brigády, ktorého príslušníci sú práve v nasadení v Afganistane.  Pri tejto príležitosti uviedol do funkcie nového zástupcu veliteľa roty npor. Ing. Jána BAKA, ktorý po svojom ukončení ročného pôsobenia v mierovej operácii UNFICYP, prevzal velenie jednotky.

Link na fotogalériu: http://www.22mprmi.mil.sk/988/fotogaleria.php?album=698

Link na článok o bojových streľbách: http://www.22mprmi.mil.sk/20111/bojove-strelby-straznej-jednotky-isaf-rotacia-december-2011.php?pg=1


Taktické cvičenie OSTRAŽITÝ STRÁŽCA 2Taktické cvičenie OSTRAŽITÝ STRÁŽCA 2Taktické cvičenie OSTRAŽITÝ STRÁŽCA 2Taktické cvičenie OSTRAŽITÝ STRÁŽCA 2

Autor: npor. Michal Vajda, DSV 2.mb , Foto: npor. Michal Vajda, rozhodcovia - Dátum: 14.10.2011
Čítanosť: 10945
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share