Preskocit navigáciu

Slovenská jednotka ukončila cvičenie v Hohenfelse


Slovenská jednotka ukončila cvičenie v Hohenfelse
Príslušníci slovenskej jednotky sa dostali do poslednej fázy medzinárodného cvičenia „ Full spectrum operations“ 173. výsadkovej brigády, čím ukončili svoje mesačné  pôsobenie vo výcvikovom priestore v nemeckom Hohenfelse. Viac ako štyristo slovenských vojakov účasťou na operácii PILE DRIVER tak splnilo hlavnú úlohu tohto medzinárodného cvičenia. Operácia sa uskutočnila od 18. do 24. októbra 2011, kedy bol americkým partnerom oficiálne vyhlásený ENDEX pre všetky cvičiace jednotky.
Od amerického partnera sa našim vojakom dostalo uznania nielen vo forme poďakovania za vysoko profesionálny výkon počas celého cvičenia, ale aj udelením certifikátov, ktoré im deň pred odchodom na Slovensko na spoločnom nástupe odovzdal veliteľ 1. práporu 4. pešej brigády Armády USA podplukovník Mitchell O. Watkins.
Na medzinárodnom cvičení, ktoré trvalo mesiac, sa okrem slovenských a amerických vojakov zúčastnili aj ozbrojené sily z Bulharska, Poľska a Slovinska. Celkový počet cvičiacich vojakov bol takmer 7000. Úlohou slovenských vojakov bolo vytvoriť jednotky protivníka s vlastným velením. Cieľom cvičenia bolo získať skúseností od amerického partnera z rôznych medzinárodných operácií, ako aj možnosť využiť túto výcvikovú príležitosť na zladenie jednotiek a doplnenie národnej a nadnárodnej prípravy jednotiek predurčených na plnenie medzinárodných záväzkov v rámci NRF.
Základ slovenskej jednotky tvoril 13. mechanizovaný prápor z Levíc, mechanizovaná rota z Nitry, ženisti zo Serede a jednotka z 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny. Veliteľom cvičiacej jednotky bol veliteľ levického 13. mechanizovaného práporu podplukovník Ľudovít Valentíny.
Slovenská jednotka bola vyslaná do výcvikového priestoru Hohenfels v Nemecku na základe ponuky veliteľstva armády USA v Európe. Naša jednotka počas cvičenia plnila úlohy opozičných síl (OPFOR). Medzinárodné cvičenie „FULL SPECTRUM OPERATIONS“ 173. výsadkovej brigády US Army sa uskutočnilo od 26. septembra do 27. októbra 2011.
Príslušníci slovenskej jednotky sa na Slovensko vrátia vlakovým transportom 26. a 27. októbra 2011.

Slovenská jednotka ukončila cvičenie v HohenfelseSlovenská jednotka ukončila cvičenie v HohenfelseSlovenská jednotka ukončila cvičenie v HohenfelseSlovenská jednotka ukončila cvičenie v HohenfelseSlovenská jednotka ukončila cvičenie v HohenfelseSlovenská jednotka ukončila cvičenie v HohenfelseSlovenská jednotka ukončila cvičenie v HohenfelseSlovenská jednotka ukončila cvičenie v HohenfelseSlovenská jednotka ukončila cvičenie v HohenfelseSlovenská jednotka ukončila cvičenie v Hohenfelse

Autor: 13.mpr, Sekretariát Vel PS , Foto: 13.mpr - Dátum: 26.10.2011
Čítanosť: 10054
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share