Preskocit navigáciu

Spomínali na tých, čo odišli navždy


Spomínali na tých, čo odišli navždy

V týchto dňoch ľudia navštevujú cintoríny viac ako inokedy a spomínajú na tých, ktorí navždy opustili svojich blízkych, kamarátov, kolegov a známych. Je to obdobie modlitieb, ktorými sa chceme priblížiť k Bohu a vyprosiť im potrebné milosti.

Tichú spomienku všetkým zosnulým venovali aj príslušníci 1. mechanizovanej brigády. Vojenskí duchovní v posádkach Topoľčany, Martin, Nitra a Levice odslúžili sväté omše pri pomníkoch vojakov zosnulých počas výkonu služby alebo vojakov z I. a II. svetovej vojny.

Odpočinutie večné daj im ó Pane a svetlo večné nech im svieti, nech odpočívajú vo večnom pokoji. Amen.“

Pamiatku verných zomrelých zaviedol v roku 998 clunyjsky opát Odylo, ktorý sa takto snažil čeliť pretrvávajúcim pohanským obradom. Podľa starších zvykov sa v noci z 1. na 2. novembra (na Dušičky) na stole nechávala časť večere a na hroboch sa zapaľovali sviečky. V 13. storočí sa tento zvyk rozšíril v celej západnej cirkvi a pretrval až dodnes v podobe kladenie vencov a kvetinovej výzdoby na cintorínoch.


pamiatka zosnulým 1pamiatka zosnulým 1pamiatka zosnulým 1pamiatka zosnulým 1pamiatka zosnulých 2MT dušičkyMT dušičkyMT dušičkyLV dušičkyLV dušičkyLV dušičky

Autor: St. dôstojník 1.mb - Dátum: 02.11.2011
Čítanosť: 10589
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share