Preskocit navigáciu

Precvičili sme si uvedenie do bojovej pohotovosti


Precvičili sme si uvedenie do bojovej pohotovosti

   Vyvrcholením výcviku v oblasti  Pohotovosti a Bojovej pohotovosti u brigády a jej podriadených zložiek je každoročne preverenie rýchlej, ale hlavne správnej reakcie jednotiek ako celkov počas komplexného nácviku uvedenia do stavu pohotovosti riadeného veliteľstvom Pozemných síl OS SR (PS OS SR).
   Nadriadený stupeň – veliteľstvo PS simulovalo situáciu  narušenia bezpečnosti v štátoch východnej a strednej Európy vplyvom prehlbujúcej sa svetovej krízy. Narastanie  ozbrojených konfliktov, za ktorými stoja extrémistické hnutia a skupiny v  štátoch susediacich so Slovenskom viedlo k intenzívnym jednaniam v sporných otázkach s fiktívne vytvorených susedným štátom "Červeným". V pohraničných oblastiach s týmto susedom narastá napätie a vytvára sa situácia, ktorá postupne smeruje k ozbrojenému konfliktu.
   Táto fiktívna situácia poslúžila ako námet pre nácvik uvedenia jednotiek brigády do stavu pohotovosti a prijatia opatrení na ochranu vlastných síl. V ďalších dňoch nácviku si zhoršujúca sa situácia vyžiadala vyhlásenia stavu Bojovej pohotovosti, čo laicky znamená prípravu jednotiek na všeobecnú mobilizáciu v prípade vojnového konfliktu.
  Počas trojdňového nácviku (8.-10.11.2011) si 2.mechanizovaná brigáda komplexne precvičila proces prijímania záloh – osôb, vozidiel a pracovných strojov počas fiktívnej mobilizácie a nie len to. Preverovaná bola aj správnosť postupov pri podávaní informácií po vertikálnej úrovni medzi všetkými stupňami velenia Ozbrojených síl SR s prísnym dodržiavaním tomu stanovených časových noriem.
   Správnosť celého procesu napomohli koordinovať príslušníci veliteľstva brigády z oblasti pohotovosti a bojovej pohotovosti nadporučík Ing. Pavol SIMKO a nadporučík Ing. Jozef BLIZCO.
   Veríme, že celoročná príprava  jednotiek brigády v tejto oblasti prinesie želané ovocie v podobe pozitívneho hodnotenia vykonania tohto nácviku od nadriadeného stupňa a to potvrdí pripravenosť našej brigády na plnenie úloh pohotovosti a bojovej pohotovosti.


Konplexný nácvik pohotovostiKonplexný nácvik pohotovostiKonplexný nácvik pohotovostiKonplexný nácvik pohotovostiKomplexný nácvik pohotovostiKomplexný nácvik pohotovostiKomplexný nácvik pohotovostiKomplexný nácvik pohotovostiKomplexný nácvik pohotovostiKomplexný nácvik pohotovostiKomplexný nácvik pohotovostiKomplexný nácvik pohotovostiKomplexný nácvik pohotovostiKomplexný nácvik pohotovostiKomplexný nácvik pohotovosti

Autor: DSV 2.mb , Foto: 2.mb, prlogp 2.mb - Dátum: 10.11.2011
Čítanosť: 11374
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share