Preskocit navigáciu

Antropoid vyhrali policajti z Trenčína


Antropoid vyhrali policajti z Trenčína

V Žiline bol večer 6. septembra vyhodnotený už 12. ročník medzinárodného výsadkárskeho viacboja Antropoid 2007, ktorý sa uskutočňuje pod záštitou ministra obrany SR Františka Kašického. Na slávnostnom vyhodnotení výsledkov súťaže sa zúčastnil štátny tajomník MO SR Jaroslav Baška, náčelník štábu riadenia operácií Generálneho štábu OS SR generálmajor Jaroslav Vývlek, veliteľ pozemných síl generálmajor Milan Maxim, veliteľ vzdušných síl generálmajor Juraj Baránek a ďalší hostia.

 

Tohtoročný Antropoid okrem iného predstavoval 129 zoskokov z vrtuľníka Mi-17 zo sliačskej leteckej základne, ktorý pilotoval kapitán Milan Bohuš, 45 kilometrov náročnej trate v Strážovských vrchoch v okolí Súľova (za predpokladu, že súťažné hliadky nezablúdili a nepredĺžili si ju), dve etapy a v nich 18 kontrolných bodov a na záver ešte strelecký parkúr. Celá súťaž sa udiala v nepriaznivých poveternostných podmienkach. Súťažiacim zdolávanie prekážok znepríjemňoval takmer neustávajúci dážď, vietor a chlad. Ale ako poznamenal veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia podplukovník Ľubomír ebo, špeciálne sily a prieskumníci musia byť v prípade potreby pripravení plniť úlohy aj v takýchto podmienkach. Po prvej etape pre zranenie jedného člena hliadky odstúpili Chorváti a v priebehu druhej etapy zástupcovia jednej domácej hliadky zo žilinského pluku špeciálneho určenia. Súťaž nakoniec dokončilo osem hliadok.

 

Putovný pohár si od štátneho tajomníka Jaroslava Bašku prevzala víťazná hliadka policajného pohotovostného útvaru z Trenčína. Na druhom mieste skončila zmiešaná hliadka domáceho žilinského útvaru a na treťom najlepší zahraničný účastník, ukrajinská hliadka. Minuloroční víťazi, zástupcovia Českej republiky nakoniec skončili až na šiestom mieste. Boli síce rýchli, ale nazbierali veľa trestných bodov. Jaroslav Baška odovzdal veliteľovi žilinského pluku podplukovníkovi Ľubomírovi ebovi plaketu ministra obrany za dosiahnuté výsledky a výbornú organizáciu súťaže, ocenil význam medzinárodnej súťaže Antropoid i špeciálnych síl v ďalšom rozvoji slovenských ozbrojených síl. Podľa neho vyjadrením tohto významu, ktorý vedenie rezortu pripisuje špeciálnym jednotkám, bude aj prepodriadenie 5. pluku špeciálneho určenia od 15. septembra 2007 spod pozemných síl pod štáb riadenia operácií Generálneho štábu.

 

Autor: MO SR, foto: MO SR - Mário Pažický - Dátum: 7. septembra 2007


FotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotopriloha

Autor: Turčan Ján - Dátum: 07.09.2007
Čítanosť: 13999
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share