Preskocit navigáciu

Bojové streľby PVO jednotiek blízkeho dosahu pozemných a vzdušných síl SAFE SKY


Bojové streľby PVO jednotiek blízkeho dosahu pozemných a vzdušných síl SAFE SKY

V dňoch 17.-21. septembra 2007 boli vykonané bojové streľby PVO jednotiek blízkeho dosahu pozemných a vzdušných síl vo VVP Hradiště, ČR s názvom „SAFE SKY“. Bojové streľby boli vykonávané z prenosných protilietadlových systémov S-2M  s raketami 9M32M, prenosných protilietadlových kompletov 9K38 Igla raketami 9M39, a samohybného protilietadlového kompletu  S-10M s raketami 9M37M. Cieľom bolo preveriť vycvičenosť a pripravenosť jednotiek na reálne bojové použitie s témou ničenie prostriedkov vzdušného napadnutia prostriedkami PVO blízkeho dosahu OS SR.

 

Organizáciou, plánovaním a vykonaním bojových strelieb bol poverený veliteľ pozemných síl OS SR, ktorý určil za veliteľa účelového zoskupenia na vykonanie bojových strelieb zástupcu náčelníka štábu pozemných síl plk. Ing. Jána Dreveňáka a riadiaceho strelieb kpt. Ing. Petra Fajčíka . Účelové zoskupenie sa skladalo z jednotiek PVO blízkeho dosahu pozemných síl, vzdušných síl, jednotky vojenskej polície a jednotky logistickej podpory o celkovom počte 239 príslušníkov OS SR. Celkovo bolo vystrieľaných 130 rakiet 9M32M, 30 rakiet 9M39 a 10 rakiet 9M37M.

 

Jednotky počas plnenia bojových strelieb plnili celkom 5 rozličných typov úloh, od streľby na rýchlo prilietavajúci vzdušný cieľ, cez cieľ útočiaci strmhlav na bránené jednotky až po vrtuľník vo vise objavujúci sa s prekvapením, útočiaci na postavenie jednotky , kedy je najdôležitejší reakčný čas jednotky – aby jednotka bola hodnotená výborne, musí reagovať do 4 sekúnd na strmhlav útočiaci cieľ a do 15 sekúnd na útočiaci vrtuľník.

 

Všetkých 9 jednotiek pozemných síl  splnilo úlohy vysoko profesionálne – so záverečným hodnotením – výborne. Popri streľbách testovali vojaci aj nové vaky, špecializované pre komplety IGLA v rámci modernizácie pre systém ASV ASTRA PVO.

 

Na cvičení bol taktiež organizovaný VIP deň 18.septembra 2007, ktorého sa zúčastnila aj generalita Ozbrojených síl SR - zástupca náčelníka generálneho štábu generálporučík Peter Gajdoš, veliteľ Pozemných síl generálmajor Milan Maxim, veliteľ Vzdušných síl generálmajor Juraj Baránek, náčelník štábu riadenia operácií (J -3) generálmajor Jaroslav Vývlek, ktorých v posádkovom dome armády v Alběřiciach privítal generálporučík Jaroslav Kolkus, 1. zástupca náčelníka Generálneho štábu Armády Českej republiky. Slovenskí generáli si prezreli priestory protilietadlovej strelnice Březina a vyjadrili s priebehom cvičenia a výsledkami strelieb spokojnosť.

 

Text: kpt. Ing. Peter Fajčík

Foto: kpt. Ing. Peter Fajčík, kpt. Ing. Peter Treščák


FotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotopriloha

Autor: Turčan Ján - Dátum: 26.09.2007
Čítanosť: 18795
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share