Preskocit navigáciu

Návrat júnovej rotácie z misie ISAF Afganistan


Návrat júnovej rotácie z misie ISAF Afganistan

Dňa 7. decembra na letisku v Poprade pristálo lietadlo, ktorým sa z Afganistanu po šiestich mesiacoch tvrdej práce a odlúčenia od svojich blízkych bezpečne vrátilo 134 profesionálnych vojakov, z toho 65 príslušníkov 11. mechanizovaného práporu. Týmto letom sa na Slovensko dostavili príslušníci strážnych jednotiek KAF Kandahár, multifunkčná ženijná rota z Michaloviec a Národný podporný prvok NSE.

Veliteľstvo ISAF, operačný výcvikový tím OMLT a aj veliteľ slovenského kontingentu tejto rotácie major Štefan ACSAI sa vrátia 8. decembra 2011 a takisto sa pripoja k svojim kolegom v Novej Polianke.

Priamo na letisko prišiel vojakov privítať zástupca veliteľa PS OS SR brigádny generál Ondřej NOVOSAD, ktorý v mene veliteľa PS OS SR aj vo svojom mene poďakoval všetkým príslušníkom za vzorné splnenie úloh v operácii ISAF. Na privítaní príslušníkov boli prítomní aj veliteľ 2. mechanizovanej brigády plukovník gšt. Karol NAVRÁTIL a náčelník štábu 11. mechanizovaného práporu major Milan CVIK, ktorý je poverený velením práporu.

Po absolvovaní letiskových kontrol boli vojaci prepravení do VÚCHP v Novej Polianke, kde štandardne absolvujú zdravotného vyšetrenia a program psychologickej starostlivosti o profesionálnych vojakov po návrate zo zahraničných operácií.

Na zabezpečení psychologickej starostlivosti o profesionálnych vojakov sa v priestoroch VÚCHP podieľa psychológ 11. mechanizovaného práporu poručík Lukáš VLACHOVIČ.

Príchod vojakov z misie je vždy vzácnym dňom pre samotných vojakov ako aj ich kolegov a rodinných príslušníkov, ktorí ich na domácej pôde vítajú. Starší kaplán 11. mechanizovaného práporu poručík Ján OSTAPČUK dal svoje požehnanie príslušníkom rotácie.

K návratu zaslúžene patrí aj slávnostné privítanie vojakov spojené s odovzdávaním medailí, ktoré sa uskutoční dňa 14. decembra 2011 v priestoroch kasární SNP Martin – Podháj. Svojou prítomnosťou poctí slávnostné privítanie aj pani premiérka NR SR Iveta RADIČOVÁ, v súčasnosti vykonávajúca aj funkciu ministerky obrany SR.


návrat ISAFnávrat ISAF

Autor: major Ing. Milan CVIK , Foto: por. Mgr. Lukáš VLACHOVIČ - Dátum: 07.12.2011
Čítanosť: 12159
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share