Preskocit navigáciu

SLÁVNOSTNÝ NÁSTUP JEDNOTKY UNDOF


SLÁVNOSTNÝ NÁSTUP JEDNOTKY UNDOF

V objekte  práporu podpory velenia pozemných síl OS SR v Trenčíne  (kasárne SNP) sa v piatok 16.novembra 2007 slávnostne rozlúčili s 50 profesionálmi OS SR odchádzajúcimi na misiu UNDOF na Golanské Výšiny v Sýrii, ktorej veliteľom bude podplukovník Ing. Jozef Figura veliteľ zmiešaného samohybného delostreleckého oddielu 2.mechanizovanej brigády.

S nastúpenou a pripravenou jednotkou sa prišili rozlúčiť, okrem rodinných príslušníkov, aj minister obrany František Kašický a zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Gajdoš, ako aj ďalší predstavitelia rezortu obrany, štátnej správy a samosprávy.

 

Slávnostný akt prepodriadenia jednotky podpísal náčelník tábu riadenia operácií Generálneho štábu OS SR generálmajor Jaroslav Vývlek a náčelník štábu pozemných síl plukovník gšt. Jindřich Joch.

 

Misia UNDOF v súlade s dohodou medzi Sýrskou arabskou republikou a Izraelským štátom o odpútavaní vojsk zabezpečuje pozorovanie, hliadkovanie a kontrolu režimu v zóne separácie, ktorá bola vytvorená odpútaním vojenských síl bojujúcich strán.

V misii pôsobia vojaci ozbrojených síl SR od mája 1998. Plnia úlohy v rámci organizačného začlenenia do rakúskeho práporu AUSBATT. Slovenská 3. rota v zostave rakúskeho práporu plní svoje úlohy zo siedmich stálych pozícií, v priestore o rozlohe 58km2. Úlohy sú plnené vysielaním peších denných, motorových denných a nočných a špeciálnych nočných hliadok, čím sa zvyšuje flexibilita a účinnosť plnenia úloh. 3. rota nepretržite vyčleňuje hliadku rýchlej reakcie a skupina a rýchlej reakcie, ktoré sú využívané pri narušeniach a na ochranu síl a prostriedkov jednotiek OSN. Cieľom hliadkovania a pozorovania na pozíciách bolo zisťovať situáciu v určených priestoroch a prípadné narušenia medzinárodných zmlúv na vizuálnu vzdialenosť.

 

Text: major Ing. Vladimír Voštiar

Foto: rtm. Róbert Hložka


FotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotopriloha

Autor: Turčan Ján - Dátum: 16.11.2007
Čítanosť: 15572
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share