Preskocit navigáciu

Návrat vojakov z 19. rotácie misie UNDOF


Návrat vojakov z 19. rotácie misie UNDOF

Mariánskym námestím v centre Žiliny dnes popoludní zneli vojenské povely aj v nemčine. Udialo sa tak pri príležitosti návratu slovensko-rakúskej jednotky z plnenia úloh v zahraničnej operácii UNDOF na Golanských výšinách.

 

Vojakov na domácej pôde privítal minister obrany SR František Kašický, náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík, zástupca veliteľa Veliteľstva OS Rakúskej republiky generálmajor Dieter Heidecker a iní významní hostia.

 

„Všetci sme si vedomí dôležitosti a špecifickosti tejto misie,“ zdôraznil minister Kašický. Naši a rakúski vojaci mali za úlohu zabezpečiť kontrolu a bezpečnosť v rámci nárazníkovej zóny medzi Izraelom a Sýriou, v ktorej je neustále napätie. Ešte v minulom roku prebiehal neďaleko našich stanovíšť v Sýrii dvojmesačný ozbrojený konflikt medzi Izraelom a libanonským Hizballáhom. Poslaním slovensko-rakúskej jednotky bolo strážiť zdroje pitnej vody, ktoré sú v tejto oblasti veľmi cenné. „Aj z tohto hľadiska si uvedomujeme dôležitosť tejto misie a odtiaľ plynúce riziká. Ministerstvo obrany SR rozhodlo, že Slovenská republika sa bude v nasledujúcom období podieľať na troch hlavných operáciách v rámci operácií medzinárodného krízového manažmentu a to v Afganistane, na Cypre a na Balkáne. Z tohto hľadiska sa v budúcom roku ukončí pôsobenie našej jednotky v tejto misii,“ informoval minister obrany František Kašický.

 

Nastúpeným vojakom sa prihovoril aj generálmajor Dieter Heidecker. „Obidve naše krajiny už niekoľko rokov prispievajú k udržiavaniu krehkého mieru na Blízkom východe,“ zdôraznil. „Udalosti z predchádzajúcich mesiacov ukázali, aké dôležité je naše nasadenie pre svetový mier. Pôsobenie rakúskych a slovenských vojakov v misii UNDOF dosiahlo počas spoločného nasadenia vynikajúcu profesionálnu úroveň,“ pokračoval Heinecker. Rakúsky generál tiež načrtol ďalšie formy spolupráce oboch krajín a to napríklad v oblasti vojenského vzdelávania.

 

Súčasťou slávnostného ceremoniálu bolo tiež udelenie medailí vojakom oboch armád. Z rúk ministra obrany a náčelníka Generálneho štábu si vojenskú medailu za službu v mierových pozorovateľských misiách prevzalo 48 slovenských a 22 rakúskych vojakov, ktorí boli príslušníkmi v poradí už 19. rotácie misie UNDOF.

 

Misia UNDOF je najstaršou mierovou operáciou Organizácie spojených národov. Vznikla na základe uznesenia Bezpečnostnej rady OSN už v roku 1974 a slovenský kontingent pôsobí na Golanských výšinách od roku 1998.

 

Autor: MO SR

Zdroj http://www.mosr.sk


FotoprilohaFotoprilohaFotopriloha

Autor: Turčan Ján - Dátum: 11.12.2007
Čítanosť: 12774
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share