Preskocit navigáciu

Vojaci strieľali v tomto roku posledný krát


Vojaci strieľali v tomto roku posledný krát

Je 15. decembra 2011, prší a ranná hmla ešte len ustupuje k neďalekým viniciam na južných svahoch. Na odstavnú plochu TPS Devičany, strelnice vojenskej posádky 13. mechanizovaného práporu Levice, zoskakuje z nakladných vozidiel T815 asi 100-ka príslušníkov 1. mechanizovanej roty. Sú to tzv. "bigoši" a svojej vycibrenej schopnosti sa rýchlo mobilizovať nezostávajú nič dlžní. Už onedlho sú všetky 4 čaty nastúpené a pripravené na zahájenie ich posledného praktického zamestnania zo streleckej prípravy v tomto kalendárnom a výcvikovom roku.

Veliteľ roty kapitán Ján MLYNÁRIK samotné streľby zahajuje spolu s úprimným poďakovaním sa všetkým príslušníkom roty za ich aktívny prístup ku celoročným a veľmi náročným stanoveným úlohám a cieľom. Po krátkom povinnom poučení a rozchode už dopadajú prvé strely do cieľovej plochy. Samotné streľby su organizované formou streleckej súťaže, takže o skvelé výsledky aj výkony hneď v úvode nie je núdza. Vojaci sa dynamicky a plynule striedajú na jednotlivých stanovištiach a navzájom sa povzbudzujú ku stále lepším výkonom.

Zástupca veliteľa roty nadporučík Gabriel MOLNÁR tak môže doslova z tyla spokojne sledovať disciplinovanosť a skvelé výkony svojich vojakov, ktorých na jednotlivých čiarach organizujú a riadia poddôstojníci z radov veliteľov mechanizovaných družstiev a ich zástupcov. Medzi strieľajúcimi sa aktívne pohybuje a plní stanovené úlohy aj veliaci poddôstojník roty nadrotmajster Zoltán VARGA, ktorý svojimi streleckými výkonmi nijako nezaostáva za svojimi aj oveľa mladšími kolegami - vojakmi.

Jednotlivé zásahy sú priebežne vyhodnocované veliteľmi čiat, ktorí už v polovici samotného zamestnania môžu konštatovať, že s veľkou prevahou a náskokom je priebežným víťazom desiatnik Roman RYCHEL. Jeho výsledok už v závere týchto strelieb nie je nikým prekonaný a je oficiálne pred nastúpenou jednotkou vyhlásený za najlepšieho strelca ako v mierenkovej časti tak aj v tej pudovej, kde veľkým faktorom pre strieľajúceho bol obmedzený čas a samotné povinné taktické prebitie zbrane.

Aj keď pre niektorých príslušníkov mechanizovanej roty bola samotná forma týchto posledných strelieb roku 2011 novou, úlohy si plnili v plnom nasadení, so cťou a s výsledkami, za ktoré sa určite nik z velenia roty nemusí hanbiť. Predsa sú to všetko profesionáli, ktorí len prednedávnom úspešne ukončili svoju veľmi náročnú teoretickú aj praktickú bojovú prípravu certifikovaním jednotky ako roty NRF-12, určenej do pohotovosti a potrieb NATO pre celý nasledujúci kalendárny rok.


streľby 1mrstreľby 1mrstreľby 1mrstreľby 1mrstreľb y 1mrstreľb y 1mr

Autor: major Ing. Andrej TVRDOŇ - zástupca veliteľa - Dátum: 16.12.2011
Čítanosť: 12456
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share