Preskocit navigáciu

Martinský prápor v pohotovosti NRF


11. mechanizovaný prápor Martin 9. januára 2008 slávnostným nástupom v Martine ukončil prípravu na nasadenie do Síl rýchlej reakcie NATO.

 

Martinský prápor za účasti náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl SR generála Ľubomíra Bulíka oficiálne ukončil prípravu a od dnes začne plniť pohotovosť Síl rýchlej reakcie NATO (NRF – NATO Response Forces). Príslušníci tohto práporu predstavujú spolu s národným podporným prvom Hlohovec prvú nasaditeľnú a udržateľnú organickú jednotku podľa štandardov NATO, ktorá bude v pohotovosti v období od 10. januára 2008 do 30. júna 2008.

 

Po úspešnom absolvovaní národného certifikačného cvičenia v júni 2007 nasledovala nadnárodná príprava v nemeckom Bergene v septembri 2007. Záverečnou fázou nadnárodnej prípravy deklarovaných jednotiek bolo vykonanie vojenského cvičenia Spoločné úsilie - JOINT EFFORT 2007 II, ktoré prebehlo v novembri 2007 a jeho cieľom bolo preveriť schopnosť plnenia úloh pri nasadení deklarovaných jednotiek.

 

„Pripravenosť na priame nasadenie v operáciách vytvárajú to pravé profesionálne prostredie, ktoré rozhodujúco vplýva na zvýšenie úrovne operačnej pripravenosti, čo je jedna z najvyšších priorít ozbrojených síl SR. Želám Vám, aby ste svoj dosiahnutý stupeň pripravenosti naďalej zlepšovali a v prípade reálneho nasadenia do operácie plnili úlohy čo najlepšie, najprofesionálnejšie a naďalej tak šírili dobré meno Slovenskej republiky“, povedal generál Bulík vo svojom príhovore.

 

Už od pražského summitu NATO v roku 2002 Slovenská republika jednoznačne deklaruje vôľu prispievať do NRF. Ozbrojené sily prispeli po prvýkrát do síl rýchlej reakcie NATO v roku 2006. Hlavným cieľom NRF je integrovať všetky jednotky bez ohľadu na krajinu z ktorej pochádzajú, do jednej silnej a schopnej jednotky.

 

Autor MO SR,  http://www.mosr.sk/

 



Autor: Turčan Ján - Dátum: 11.01.2008
Čítanosť: 13063
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share