Preskocit navigáciu

Cvičenie CMX 2008: Výbuch vlakovej súpravy v Kútoch


Cvičenie CMX 2008:

 

Dňa 17. apríla 2008 neznáma skupina zaútočila na nákladný vlak, ktorý stál na železničnej stanici v Kútoch. Vlaková súprava pozostávala z 8 cisterien prevážajúcich pohonné hmoty a chlór do Českej republiky. Útok spôsobil explóziu jednej cisterny. Tento incident je námetom časti medzinárodného cvičenia NATO CMX 08 (Crisis Management Exercise), ktoré prebieha v dňoch 16. – 22. apríla 2008 vo všetkých členských krajinách NATO.

 

Cvičenia sa okrem členských krajín zúčastňujú aj partnerské krajiny Rakúsko, Fínsko, védsko, vajčiarsko, Chorvátsko, Macedónsko, Írsko, Ukrajina, Albánsko, Arménsko, Maroko, Izrael, Azerbajdžan a Gruzínsko.

 

Scenár pokračuje únikom benzínu z cisterny, ktorý spôsobil tzv. “domino efekt”. Došlo k výbuchu a zničeniu ďalších dvoch cisterien s pohonnými hmotami a poškodeniu cisterny s chlórom. Z poškodenej cisterny trhlinou v obale postupne uniká 30 t chlóru. V dôsledku výbuchu cisterien s pohonnými hmotami došlo k vytvoreniu mraku až do výšky 1 km v mieste udalosti. Účinky výbuchu sa prejavili do vzdialenosti 1,5 – 2 km. Ako dôsledok výbuchu a požiaru 15 ľudí prišlo o život a približne 150 ďalších bolo popálených a zranených.

 

Počas cvičenia nedôjde k reálnemu nasadeniu síl a prostriedkov. Koordinácia jednotlivých rezortov vrátane Úradu vlády SR, ministerstva zahraničných vecí, Ministerstva obrany SR, Ministerstva vnútra SR, spravodajských zložiek až po Generálny štáb ozbrojených síl sa uskutočňuje z Národného vojenského a veliaceho centra na Ministerstve obrany SR, kde má sídlo Krízový štáb.

 

Slovenská časť námetu cvičenia zapadá do širšieho scenára celého cvičenia, ktoré sa priamo alebo nepriamo dotýka každej členskej krajiny NATO. Základ cvičenia tvorí konflikt na fiktívnom ostrove v Indickom oceáne, kde si jedna z krajín nárokuje na časť územia susednej krajiny. Panovník napadnutej krajiny požiada OSN o pomoc a do napadnutej krajiny sú vyslané jednotky OSN v rámci mierovej operácie. Vzhľadom na eskaláciu útokov je požiadaná Severoatlantická aliancia o prevzatie mandátu misie OSN. Medzitým teroristické skupiny, ktorých jadro pochádza z agresorskej krajiny uskutočňuje teroristické útoky v členských krajinách. Slovenská republika je, v prípade požiadavky aliancie, pripravená nasadiť svoj deklarovaný príspevok v rámci Síl rýchlej reakcie NATO – mechanizovaný prápor.

 

Cvičenie CMX 08 preveruje schopnosť členských krajín riešiť krízové situácie s globálnym charakterom vo vzájomnej spolupráci, krízového rozhodovania a komunikácie. Cvičenie vyvrcholí zasadnutím Severoatlantickej rady, ktorá v prípade potreby rozhodne o nasadení vojsk NATO v krízovej oblasti ostrova.

 

Zdroj: http://www.mosr.sk/

 



Autor: Turčan Ján - Dátum: 21.04.2008
Čítanosť: 12507
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share