Preskocit navigáciu

Medzinárodný výcvik potápačov OPEN WATER


Medzinárodný výcvik potápačov OPEN WATER

Na základe Smernice na prípravu pozemných síl OS SR vo výcvikovom roku 2008 sa v termíne od 16.6.2008  do 20.6.2008 vykonáva u Ženijného práporu PS medzinárodný sústredený výcvik potápačských jednotiek Ozbrojených síl SR a Armády ČR pod názvom „OPEN WATER“. V rámci dobrej medzinárodnej spolupráce boli na toto cvičenie prizvaní  potápači ženijných záchranných jednotiek Armády ČR z Olomouca a Bechyně. Z našich jednotiek sa výcviku zúčastňujú príslušníci Ženijného práporu Sereď, ženijnej roty Michalovce a 5. pluku špeciálneho určenia Žilina. Cieľom výcviku je vzájomná výmena potápačských zručností a skúseností, taktiež aj vzájomné oboznámenie sa s potápačskou výstrojov a technikou. Čo sa týka potápačskej výstroje Armády ČR je na veľmi dobrej úrovni. Je vidieť že vojenské potápanie má v Čechách zelenú.

Z odborných zručností si chlapci prvé dva dni precvičili taktické potápanie a navigáciu na väčšiu vzdialenosť podľa kompasu na jazere Guláška pri Senci. Počas tretieho dňa sa preverí ich fyzická pripravenosť, lebo budú potápať v prúde rieky Váh v okolí mesta Šaľa, kde si vyskúšajú aj prieskum dna lode, ktorá je zakotvená na povodí rieky.  Štvrtý deň výcviku je plánovaný hĺbkový ponor na bývalom štrkovisku Čierna voda, kde je hĺbka vody až 37 m.

Počasie zatiaľ praje a aj cvičiaci sú spokojní s priebehom výcviku. Je vidieť, že takáto medzinárodná spolupráca má svoje opodstatnenie a tešíme sa na budúci rok, kedy pôjdu naši potápači do Českej republiky.


FotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotopriloha

Autor: por. Ing. Ľubomír PAVÚK , Foto: des. Vladimír BÚDA - Dátum: 18.06.2008
Čítanosť: 15329
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share