Preskocit navigáciu

Strážna jednotka cvičila na Lešti


Strážna jednotka cvičila na Lešti

Výcvik príslušníkov strážnej čaty, ktorí od septembra posilnia slovenský kontingent misie ISAF v Afganistane, si do Vojenského výcvikového priestoru Lešť prišli pozrieť aj prezident SR a vrchný veliteľ OS SR Ivan Gašparovič, minister obrany Jaroslav Baška a náčelník generálneho štábu Ľubomír Bulík. Úlohou slovenských vojakov v afganskej provincii Uruzgan bude strážiť leteckú základňu Tarin Kowt, pričom takáto jednotka bude v krajine pôsobiť po prvýkrát. "Na misiu odchádzajú profesionáli, ktorí vedia, do akej služby vstúpili a nebezpečenstvo je v náplni ich práce," skonštatoval medzi ukážkami prezident Gašparovič.

Šéf rezortu novinárom zdôraznil, že čatu čaká veľmi náročná misia, ale podľa neho armáda vojakom poskytla najlepšiu prípravu. Vojakov čaká ešte niekoľko dní výcviku na Slovensku a v poslednej dekáde augusta aj špeciálny výcvik v Nemecku.

V Afganistane v súčasnosti pôsobí 68 vojakov zo Slovenska. Parlament v júni súhlasil s rozšírením misie v Afganistane. Ako povedal minister Baška, účasť v Afganistane nám vyplýva z členstva v NATO. “Myslím si, že povinnosťou každej krajiny je prispievať takýmto spôsobom v iných krajinách, ktoré si nedokážu budovať svoj vlastný mier, svoje demokratické riadenie v krajine,” vyhlásil. Jeho slová nepriamo potvrdil aj prezident Gašparovič, keď sa vyjadril, že armáda nie je zbytočná a zaslúžila by si väčšiu pozornosť, lebo účasťou v misiách chráni aj našu slobodu.


FotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotopriloha

Autor: Tlačové oddelenie MO SR - Dátum: 01.08.2008
Čítanosť: 18854
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share