Preskocit navigáciu

Výcvik prieskumnej čaty


Výcvik prieskumnej čaty

Krajina Alfaland, provincia Wida Fari, mrazivé počasie -10 stupňov Celzia. Úloha pre príslušníkov prieskumnej čaty 12. mechanizovaného práporu bola nájsť nepriateľskú skrýšu, vykonať elimináciu teroristickej skupiny a prípadne ich zajatie.

Pred začatím operácie vojaci vykonali vlastné maskovanie za použitie maskovacích farieb, sieťok a prírodného materiálu zodpovedajúceho terénu v ktorom čata pôsobila. Veliteľ čaty vydal rozkaz prepadovej a zabezpečovacej skupine a stanovil im úlohy k postupu  ich splnenia. Prepadová skupina sa nepozorovane dostala čo najbližšie k úkrytu nepriateľa. Zabezpečovacia skupina pozorovala činnosť a bola pripravená ich podporovať paľbou pred prípadným odhalením. Nepriateľ ich nesmel spozorovať aby nezastavil postup a neprišlo ku stratám prieskumnej čaty. Ostreľovač bol na mieste, boli spozorovane tri ozbrojené osoby, ktoré sa pohybovali okolo úkrytu. Prepadová skupina bola pripravená zaútočiť, v tom padol výstrel a pridávajú sa ďalšie. Nepriateľ bol zlikvidovaný, dvaja pátrači  skontrolovali úkryt či tam niekto nezostal, zobrali dokumentáciu prezreli osoby a vykonali ústup.

Všetko to bolo rýchle a nenápadné. Družstvá vykonali stiahnutie do zhromaždiska, kde vykonali kontrolu prítomnosti, munície a zbraní. Operácia dopadla výborne, nikto nebol zranený a teroristická skupina bola zneškodnená.

Skutočnosti sa jednalo o intenzívny výcvik prieskumnej čaty v priestore Kolíňanský vrch v príprave na certifikačné cvičenie 12. mechanizovanej prápornej skupiny.


Výcvik preiskumnej čatyVýcvik preiskumnej čatyVýcvik preiskumnej čatyVýcvik preiskumnej čaty

Autor: npor. Ing. Jozef CABADAJ - Dátum: 02.02.2012
Čítanosť: 10069
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share