Preskocit navigáciu

Sústredený výcvik strážnej roty vrcholí


Sústredený výcvik strážnej roty vrcholí

    V priestoroch posádkového cvičiska a strelnice v Ruskej Novej Vsi  už druhý týždeň prebieha taktické cvičenie strážnych čiat pripravujúcich sa na nasadenie do operácie ISAF Afganistan v júni tohto roka.
   Hlavnou časťou cvičenia bolo vykonanie bojových strelieb  počas dňa a v noci, ktoré skupina značkovania, imitácie a rozohry incidentov veľmi prirodzene implementovala do života na fiktívnej ECP-5, ktoré prebieha v plnom bojovom rytme.
    Úspešnosť nočných strelieb cvičiacich mal možnosť ohodnotiť, okrem hodnotiaceho tímu veliteľa PS OS SR vedeného zástupcom veliteľa brigády plukovníkom MICHALKOM, aj samotný veliteľ brigády plukovník NAVRÁTIL. Neboli to však bežné streľby, ktoré prebiehajú u brigády počas zdokonaľovacích príprav. Tieto boli iniciované na základe incidentu, kde cvičiace jednotky intuitívne zaujali palebné pozície na obranu zvereného priestoru ECP-5 pred pozemným útokom kombatantov. Úloha eliminovať nepriateľa, ktorý sa približoval z vonkajšieho perimetra základne a nereagoval na výzvy strážnej jednotky, bola o to ťažia, že bolo potrebné sústrediť sa nielen na zneškodnenie nepriateľa, ale najmä na nezasiahnutie civilného obyvateľstva, ktoré bolo pri útoku použité ako štít. Výsledok bol však jednoznačný a hlásenie veliteľovi strážnej jednotky nadporučíkovi DURKOTOVI znelo: „Nepriateľ eliminovaný v plnom rozsahu, bez strát na civilnom obyvateľstve.“ V oboch prípadoch  nočných i denných bojových strelieb dosiahli cvičiace čaty mimoriadne dobré výsledky a celkovo tak boli hodnotené známkou „výborne“. 
     Aj tento fakt svedčí o dôkladnej príprave počas uplynulých šiestich týždňov výcviku, ktoré veliteľ pripravovanej strážnej jednotky nadporučík DURKOT ako aj pripravovaný veliteľ slovenského kontingentu major MAKKAY, vnímajú veľmi prínosne, čo sa týka nadobudnutia požadovaných zručnosti u jednotlivcov a stmelenia jednotky ako takej.
   Už v najbližších dňoch budú výsledky a postrehy  hodnotiaceho tímu, ktorý zaznamenáva dianie na ECP-5 a činnosť na jej jednotlivých sekciách či u samotných cvičiacich jednotlivcov len observačnou formou bez akýchkoľvek zásahov, predložené veliteľovi pozemných síl generálmajorovi SALAGANIČOVI. 
   Toto hodnotenie a tiež závery veliteľa strážnej jednotky budú východiskovou informáciou pre zotrvanie  či vyradenie jednotlivých cvičiacich. Nasledujúceho, už posledného udržiavacieho výcviku pred samotnou rotáciou sa zúčastnia už len tí najspoľahlivejší a najvycvičenejší.

Ďalšie fotografie z výcviku



Autor: npor. Ing. Jana Téglašiová , Foto: voj. Sciranka - Dátum: 28.03.2012
Čítanosť: 8339
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share