Preskocit navigáciu

Nácvik aktivácie Síl rýchlej reakcie 2012


Nácvik aktivácie Síl rýchlej reakcie 2012
Sily rýchlej reakcie (NRF 2012) predstavujú vyčlenené jednotky členských štátov NATO a vyznačujú sa vysokou bojovou pripravenosťou, mobilitou a flexibilitou a sú určené na vojenské, ale aj humanitárne akcie po celom svete. Ich začiatkom bol Pražský summit NATO v októbri 2002. Zlučujú viac ako 20 000 tisíc vysoko vycvičených vojakov v pozemných, námorných, leteckých zložkách a špeciálnych silách.
1.mechanizovaná rota 13. mechanizovaného práporu (13.mpr) zastáva v týchto silách dôležitú úlohu ako národný komponent vyčlenený z jednotiek OS SR na obdobie pohotovosti pre rok 2012. V dňoch 3. až 5. apríla sa uskutočnila previerka ich schopnosti aktivácie a následného nasadenia v krízovej situácii. Kontrolný orgán z veliteľstva pozemných síl zastupovala komisia, ktorej predsedom bol plukovník JÁN DREVEŇÁK. Cieľom previerky bolo overiť si pripravenosť vyčlenenej jednotky v prípade reálnej potreby nasadenia na všetkých jej stupňoch. Základom činnosti v takomto prípade je uvedenie práporu do príslušného stupňa pohotovosti a nasledovanie časového harmonogramu úkonov, ktorý k danej situácii prislúchajú. Jednotky musia byť schopné nasadenia v najkratšom čase od aktivácie v podobe odchodu odsunutých skupín, tzv. Advance party. Plná bojová pohotovosť by mala byť dosiahnutá do 30 dní od aktivácie. Rovnako 30 dní musí byť NRF schopné samostatnej bojovej činnosti bez podpory zvonku.
Aktivačná skupina , a aj plánovacia a riadiaca skupina splnili svoje úlohy na veľmi dobrej úrovni a včas. Bolo možné konštatovať, že sme schopní v plnenej miere splniť primárnu úlohu jednotiek NRF, a tou je okamžitá reakcia na krízovú situáciu, ktorú je nutné riešiť ozbrojenou silou. Plná pripravenosť sa týka schopnosti prevzatia aktivačného rozkazu, jeho spracovania, nasadenia personálu a materiálneho zabezpečenia, ale aj procesu odovzdania jednotiek do podriadenosti veliteľstva spojeneckých síl.
Deklarované jednotky 13. mpr prešli dlhú a intenzívnu cestu, do príslušného výcviku investovali veľa času a energie. Je pre nich cťou patriť k stabilizačnému mnohonárodnému celku, ktorý zasahuje po celom svete.
 

Nácvik aktivácie NRF 2012Nácvik aktivácie NRF 2012Nácvik aktivácie NRF 2012Nácvik aktivácie NRF 2012Nácvik aktivácie NRF 2012Nácvik aktivácie NRF 2012Nácvik aktivácie NRF 2012

Autor: por. Mgr. Michaela Rajnohová , Foto: por. Mgr. Michaela Rajnohová - Dátum: 04.04.2012
Čítanosť: 9558
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share