Preskocit navigáciu

V Prešove sme si pripomenuli 67. výročie víťazstva nad fašizmom


V Prešove sme si pripomenuli 67. výročie víťazstva nad fašizmom

Dňa 4. mája 2012 pri príležitosti 67. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom sa uskutočnil pietny akt položenia vencov k Pamätníku osloboditeľov a Pamätníku obetí gestapa na námestí mesta Prešov. Zúčastnil sa ho aj veliteľ prešovskej brigády (2.mb) plukovník gšt. Ing. Karol Navrátil spolu s náčelníkom štábu vrtuľníkového krídla podplukovníkom Ing. Pavlom Kľučerovským.
Tento deň sa na námestí Prešova stretlo mnoho tých, ktorý prišli vzdať úctu a vďaku všetkým, ktorý položili svoje životy  počas  najrozsiahlejšieho ozbrojeného konfliktu v dejinách ľudstva – druhej svetovej vojny.  
Predstavitelia mesta Prešov ako aj ďalšie organizácie, Ozbrojené sily nevynímajúc, prispeli k dôstojnému priebehu pietneho aktu nie len jeho organizáciou, ale aj kultúrnymi príspevkami, ktoré vyvolali tichú spomienku v  srdciach zúčastnených na tých, ktorí sa tohto dňa nedožili, ktorí položili svoje životy za našu slobodu.
Majme stále na pamäti spomienku na Slovákov spolu s príslušníkmi národnostných menšín a etnických skupín žijúcich na území Slovenska, ktorí sa aktívne zapojili do tejto  tragickej vojny a tým sa raz a navždy zapísali do dejín protifašistického odboja.

Pri tejto príležitosti  dňa 7. mája 2011 na slávnostnom zhromaždení veliteľstva 2.mb náčelník štábu brigády podplukovník Stavrovský prečítal Rozkaz prezidenta Slovenskej republiky k 67. výročiu víťazstva nad fašizmom a vyjadril svoju hrdosť na príslušnosť k ozbrojeným silám, ktoré aj v dnešnej dobe prispievajú o obnoveniu mierového života plnením služobných úloh v zahraničných mierových misiách.
Buďme preto hrdí na svojich predkov, ktorí nielenže prispeli k oslobodeniu s pod fašistickej nadvlády, ale zostávajú trvalým zdrojom národných a vojenských tradícií ozbrojených síl Slovenskej republiky.

 


Pietna spomienka v PrešovePietna spomienka v PrešovePietna spomienka v PrešovePietna spomienka v PrešovePietna spomienka v Prešove 2

Autor: npor. Janka Téglašiová - 2.mb , Foto: npor. Juraj Dobrovič - CIMIC 2.mb - Dátum: 04.05.2012
Čítanosť: 10792
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share