Preskocit navigáciu

Výcvik posádky bojových vozidiel


Výcvik posádky bojových vozidiel
 
         Mesiac máj je v 13. mechanizovanom prápore (13.mpr) hektickým obdobím. Uskutočňuje sa viacero dôležitých viacdňových cvičení, vrátane výcviku vo vedení bojových vozidiel. Išlo o cvičenia 1. mechanizovanej brigády, na ktorej sa zúčastnilo celkovo 50 vodičov z Levíc, Nitry, Martina, Serede i Topoľčian. O organizáciu sa postarala 2. mechanizovaná rota 13.mpr, techniku poskytol rovnako náš prápor. Tá preverila svoju výdrž počas dynamických jázd na vyše 400 kilometroch. Vzápätí na to sa viacero cvičiacich zapájalo do výcviku strelcov operátorov  v priestoroch TPS Devičany, ktorý tento krát zabezpečovala 1. mechanizovaná rota 13. mpr.
Podmienky posádkového cvičiska v Leviciach ponúkali vodičom možnosti pre záťažové momenty cvičných situácií. Boli vybudované viaceré prekážky s ľahkými zúženými priechodmi a hlbokými tankovými okopmi. Trasa bolo volená z úsekov vyžadujúcich pri vedení bojového vozidla stupňované vypätie. Špecifické bolo pracovisko zamerané na precvičenie zručnosti pri „vagónovaní“ bojových vozidiel pred dlhšími presunmi techniky.
U vodičov i strelcov bojových vozidiel sa kladie dôraz na ich fyzickú zdatnosť a odolnosť ako základ pre prekonávanie rôznych negatívnych vplyvov spojených s dlhodobým pobytom v špecifických podmienkach idúceho vozidla, a taktiež na schopnosť udržania pozornosti a rýchlosti reakcií pri vedení vozidla či strelbe.
Mnohí z vodičov patrili ku skúseným cvičiacim, cieľom bolo opätovne precvičiť nadobudnuté zručnosti, ale aj vedomosti. Na to sa využívali podporné pracoviská zamerané na správanie sa bojového vozidla počas plavby, všeobecná starostlivosť a údržba vozidla, či vyslobodzovanie vozidla v prípade nehody. Okrem iného sa striedali na pracoviskách u zdravotníkov a psychológa.
Strelci operátori museli zvládať manipuláciu zbraňových systémov bojových vozidiel. Je veľmi dôležité, aby sa tieto úkony stali automatickými a rutinnými. Zasahovali pohybujúcich sa pomyselných nepriateľov vo vzdialenosti viac ako 1 kilometer. Odborné vedomosti, manuálne zručnosti a spôsobilosti si zdokonaľovali prípravou na všetkých určených pracoviskách, ktoré sa týkali údržby zbraní, nápravy v prípade porúch, prebíjanie a využitie správnej zbrane v konkrétnej  bojovej situácii.
Počas posledných dní podávali príslušníci všetkých útvarov veľmi vyrovnané výkony, rovnako cez deň aj v noci. Takmer 40 hodín len s malým prestávkami zvládli pracovať na svojej sile, rýchlosti, obratnosti i vytrvalosti.
 

Výcvik VBVVýcvik VBVVýcvik VBVVýcvik VBVVýcvik VBVVýcvik VBVVýcvik VBVVýcvik VBVVýcvik VBVVýcvik VBVVýcvik VBVVýcvik VBVVýcvik VBVVýcvik VBVVýcvik VBV

Autor: por. Mgr. Michaela Rajnohová , Foto: por. Mgr. Michaela Rajnohová - Dátum: 16.05.2012
Čítanosť: 9692
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share