Preskocit navigáciu

Rozlúčili sme sa s 18. rotáciou odchádzajúcou do Afganistanu


Rozlúčili sme sa s 18. rotáciou odchádzajúcou do Afganistanu

V dnešný upršaný deň sme sa v prešovskej posádke rozlúčili s júnovou rotáciou jednotiek pripravovaných do operácie ISAF Afganistan. Vojenskej rozlúčky, ktorá sa uskutočnila v priestoroch Sokolovských kasární sa zúčastnil veliteľ pozemných síl ozbrojených síl SR (PS OS SR) generálmajor Ing. Ján Salaganič, náčelník štábu pre operácie GŠ OS SR brigádny generál Ing. Jindřich Joch, ktorému boli jednotky na čas pôsobenia v operácií ISAF prepodriadené, a ďalší významní predstavitelia mesta Prešov, medzi ktorými nechýbal primátor mesta JUDr. Pavel Hagyari. Veliteľ prešovskej brigády plukovník gšt. Ing. Karol Navrátil, zodpovedný za prípravu majoritnej časti rotujúcich jednotiek, privítal na slávnostnom ceremoniáli veliteľov všetkých jednotiek, ktorých vojaci sú súčasťou rotujúcej jednotky, ako celku.
 Po príhovore veliteľa PS OS SR, ktorý vyjadril hrdosť na vojakov plniacich úlohy v zahraničných operáciách počas celej doby plnenia tejto špecifickej úlohy ozbrojenými silami, primátor mesta Prešov JUDr. Pavel Hagyari poprial vojakom veľa šťastia pri plnení úloh v zahraničí a tiež vieru v ich skorý návrat. Jednotkám sa prihovoril i veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Ing. Marián Makay a štábny kaplán brigády major PaedDr. Jozef Michalov, ktorý bude počas 6 mesiacov našim chlapcom duchovnou oporou mimo domova.
 Celý ceremoniál ukončil slávnostný pochod jednotiek, pri ktorom vypadla nejedna slza z očí manželiek, matiek a príbuzných rotujúcich vojakov.
 Po ukončení vojenskej rozlúčky bol pre rodinných príslušníkov a širšiu verejnosť pripravený „Deň otvorených dverí“ pri príležitosti Dňa detí priamo v areáli Sokolovských kasárni.
 Detičky zúčastnených si prišli na svoje pri dynamických ukážkach zadržania páchateľa, či vyhľadávania omamných látok služobným psom, ktoré zabezpečili príslušníci Policajného zboru z Prešova. Rovnako aj ostatné silové zložky prispeli „každý zo svojho súdka“, a zvedavým deťom poskytli mnoho priestoru na spoznávanie ich činností.
 Hasičský záchranný zbor demonštroval evakuačné práce pomocou vozidla so zdvíhacou plošinou a tiež následný presun evakuovanej osoby záchranným rukávom. Pre deti boli okrem statických ukážok vojenskej bojovej techniky, ručných zbraní a výstroja vojakov, pripravené aj pracoviská, kde si mohli vyskúšať zlaňovanie, či komunikáciu vojenskými vysielačkami a mnoho iného. Pre najmenších, a nie len pre nich, boli pripravené nafukovacie atrakcie.
  Aj keď počasie až tak neprialo, detičky svojim záujmom naplnili naše očakávania. Ďakujeme všetkým zúčastneným a tešíme sa opäť niekedy nabudúce.

Fotografie zo slávnostného  ceremoniálu a Dňa otvorených dverí



Autor: npor. Janka Téglašiová - 2.mb , Foto: voj. Vladimír Sciranka - prlogp 2.mb - Dátum: 01.06.2012
Čítanosť: 12384
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share