Preskocit navigáciu

Pochodom na vrch Borsó sme si uctili pamiatku našich kolegov a blízkych


Pochodom na vrch Borsó sme si uctili pamiatku našich kolegov a blízkych

Príslušníci 2.mechanizovanej brigády v Prešove dnes už po piaty krát vystúpili na vrch Borsó, neďaleko maďarskej obce Hejce, kde presne pred siedmimi rokmi havaroval vojenský špeciál AN-24 s posádkou vojakov slovenského kontingentu vracajúceho sa v operácie KFOR v Kosove.
Miesto na vrchu Borsó, kde tragicky zahynulo 42 vojakov Ozbrojených síl SR, je od najbližšej obce Hejce vzdialený približne 10 km. V tomto zimnom období však sneh a mráz robil pochod do značne stúpajúceho terénu ešte namáhavejším. Ani to však neodradilo 42 profesionálnych vojakov 2. mechanizovanej brigády, spolu s veliteľom plukovníkom Martinom Michalkom, vystúpiť až na vrchol Borsó a vzdať úctu a pietu svojim zosnulým kolegom. Pochodu úcty sa zúčastnili aj vojaci Ozbrojených síl Maďarska a tiež kapitán Farkaš - jediný, ktorý leteckú haváriu prežil.
Pri pomníku obetiam leteckej havárie sa zúčastneným prihovoril plukovník Michalko. Vážnosť veliteľových slov umocňoval pohľad z Borsó na košické letisko, ktoré mala posádka AN-24 pred siedmimi rokmi, tak ako my dnes, na dohľad a predsa na ňom už nikdy nepristála. Slova duchovného 2. mechanizovanej brigády majora Jozefa Michalova o ľudskej pominuteľnosti a krátka spoločná modlitba zúčastnených, zavŕšili pietnu spomienku na tomto smutnom mieste. Vojaci zapálili pri drevených pamätníkoch sviece, a v tichu spomínali na tých, s ktorými sa už nikdy nestretnú. „Námaha mi stala za to prísť až sem a určite prídem aj o rok, aby som si pripomenul skvelého človeka, ktorý tu našiel svoju smrť“, vyjadril svoje presvedčenie jeden z účastníkov pochodu.
K pamätníku na vrchu Borsó položil veniec zástupca veliteľa PS OS SR plukovník gšt. Karol Navrátil s manželkou i bývalý zástupca NGŠ OS SR generálporučík v.v. Jaroslav Vývlek s manželkou, ktorí sa pripojili k Pochodu úcty.
Spomienkový pietny akt pokračoval pri pamätníku v obci Hejce, kde minister obrany Slovenskej republiky a Maďarska, spolu s generalitou oboch štátov a predstaviteľmi Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zložiek SR položili vence a uctili si pamiatku obetí tragickej nehody.
Na zaver pre všetkých záujemcov vojenský biskup Mons. František Rábek spolu s Mons. Františkom Počurekom a duchovnými posádky Prešov slúžil zádušnú svätú omšu za vojakov, ktori zahynuli pri službe vlasti.

Devätnásty január ostane navždy v našich srdciach, ako spomienka na obete pádu slovenského vojenského špeciálu. I dnes vyjadrená spolupatričnosť a smútok zúčastnených dokázala, že táto spomienka je aj napriek siedmim rokom, ktoré uplynuli od tragédie, stále živá.

Ďalšie fotky z Pochodu úcty na vrch Borsó



Autor: npor. Téglašiová - 2.mb , Foto: autor - Dátum: 19.01.2013
Čítanosť: 10342
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share