Preskocit navigáciu

Nitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a Hercegovinu


Nitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a Hercegovinu  

     Príslušníci deklarovanej záložnej jednotky pre operáciu ALTHEA nacvičovali v dňoch 20.-21. marca v Nitre uvedenie do pohotovosti.

„Jednotka okamžitej zálohy v počte 125 vojakov bude od 1. apríla do konca tohto roka pripravená v prípade krízovej situácie na nasadenie do operácie v Bosne a Hercegovine do desiatich dní od jej aktivácie,“ vysvetlil náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek. Podľa generála môže byť jednotka nasadená do konca roka až štyrikrát maximálne po dobu 30 dní.

Nácvik uvedenia do pohotovosti jednotiek deklarovaných do zálohy IRR (Intermediate Regional Reserve) EUFOR ALTHEA sa uskutočnil v priestoroch 12. mechanizovaného práporu. V rámci nácviku boli aktivovaní príslušníci 3. mechanizovanej roty a obväziska 12. mechanizovaného práporu a príslušníci z čaty logistickej podpory vyčlenenej zo Síl výcviku a podpory.

V prvý deň nácviku kontrolný tím veliteľa Pozemných síl pod vedením plukovníka Miroslava Hatalu skontroloval personál, dokumentáciu a materiál pred začatím deväťmesačnej fázy „stand-by“ (pohotovosť na nasadenie). Kontrolný tím nezistil žiadne nedostatky v dokumentácii ani výcviku jednotky, preto veliteľ roty IRR kapitán Peter Melník 21. marca zahlásil veliteľovi Pozemných síl brigádnemu generálovi Ondřejovi Novosadovi pripravenosť okamžitej zálohy na presun do priestoru operácie EUFOR ALTHEA.

Reálne nasadenie a činnosť v operácii si táto jednotka vyskúša v septembri počas cvičenia OPREH 2 (Operational Rehearsal) v Bosne a Hercegovine.


Nitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a HercegovinuNitriansky prápor pripravený plniť úlohy záložnej jednotky pre Bosnu a Hercegovinu

Autor: mjr. Ing. Milan Vanga , Foto: npor. Ing. Peter Poldruhák - Dátum: 21.03.2013
Čítanosť: 8175
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share