Preskocit navigáciu

22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti


22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti

Takmer 400 príslušníkov 22. mechanizovanej práporovej skupiny v prvom týždni májového vyvedenia vo Vojenskom obvode Lešť dominovalo hlavne na strelniciach.
Michalovčania cvičia na Lešti s mimoriadnou intenzitou a efektivitou využitia priestorov.  Od 14. do 17. mája absolvovali viac ako 30 cvičení v streľbe z ručných a lafetovaných zbraní a mínometov, prebiehajúcich súčasne na takmer všetkých strelniciach vo dne aj v noci. Okrem jednotiek 22. mechanizovaného práporu cvičí aj časť ženijnej roty a prítomné sú ďalšie podporné a zabezpečovacie prvky z podriadenosti veliteľstva 2. mechanizovanej brigády. Vyvrcholením týždňa boli streľby mínometov a protitankových riadených striel.
„Napriek tomu, že niektorí príslušníci obslúh mínometov sú nováčikovia, zasahovali ciele s priam chirurgickou presnosťou. Za excelentným výsledok strelieb, keď všetky obsluhy dosiahli hodnotenie „výborne“, vidím hlavne svedomitý a dlhodobý výcvik v posádke vedený veliacim poddôstojníkom mínometnej čaty rotmajstrom Martinom Bodnárikom,“ pochválil svojich ostrostrelcov riadiaci streľby kapitán Martin Socha.
Strelci - operátori bojových vozidiel pechoty (BVP-1) presnosťou za delostrelcami v ničom nezaostávali. Vraky bojovej techniky, ktoré v cieľovej ploche predstavovali vozidlá nepriateľa doslova rozstrieľali. Riadiaci strelieb protitankových rakiet „MALJUTKA“ odpaľovaných z veže BVP-1 kapitán Jozef Durkot pripomenul, aká je táto streľba náročná: „Strelec-operátor po spozorovaní cieľa odpaľuje raketu prakticky naslepo, lebo kvôli horúcim plynom štartovacieho motora má zakrytý zameriavač. Prvú šancu spozorovať a ovládať strelu má prakticky až po 500 metroch letu a na jej zachytenie má len okamih. Navedenie na cieľ rovnako vyžaduje cvik a cit v prstoch, preto som veľmi rád, že sme mali k dispozícii takmer 90 rakiet a strelci - operátori získali prepotrebnú prax.“
V nasledujúcom týždni budú jednotky 22. mechanizovanej práporovej skupiny cvičiť prioritne taktiku, ale zúčastnia sa napríklad aj certifikácie práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany a v závere týždňa absolvujú kontrolu zladenosti. Na májovom vyvedení väčšina jednotiek ukončí výcvik v etape roty, na Lešť sa ešte vrátia v mesiacoch september a október a zavŕšia svoj výcvik práporovým taktickým cvičením.

Mechanizovaná práporová skupina v zmysle Cieľa Síl L0035 je medzinárodným záväzkom SR voči NATO a v roku 2014 ju bude tvoriť jednotka postavená na báze 22. mechanizovaného práporu, doplneného o rotu zásob a prepráv, ženijnú čatu, palebnú batériu, raketometnú čatu a taktický PSYOPS tím (psychologické operácie) z podriadenosti pozemných síl, ďalej protilietadlovú čatu, národný podporný prvok a čatu vojenskej polície z ostatných zložiek OS SR a MO SR. Práporová skupina bude certifikovaná na plnenie úloh 7.-9. októbra 2013 vo Vojenskom obvode Lešť, v pohotovosti bude od 1.1.2014 do 31.12.2014.


22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti22. mechanizovaná práporová skupina na Lešti

Autor: npor. Michal VAJDA - Dátum: 20.05.2013
Čítanosť: 7714
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share