Preskocit navigáciu

Úspešná certifikácia vojenských chemikov v Lešti


Úspešná certifikácia vojenských chemikov v Lešti
Vo Výcvikovom priestore vojenského obvodu (VPVO) Lešť absolvovali v dňoch 20. až 21. mája príslušníci roty radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO) a mobilného chemického laboratória rožňavského práporu RCHBO úspešnú druhú fázu národnej certifikácie síl a prostriedkov vyčlenených do Síl rýchlej reakcie NATO 2014 (NATO Response Forces – NRF).

Podľa veliteľa práporu podplukovníka Olivera Toderišku vyčlenené jednotky NRF 2014 tvorí okrem chemikov aj národný podporný prvok (NSE) zo Síl výcviku a podpory, čata vojenskej polície, centrum vojenskej dopravy. V rámci certifikácie spoločne plnili mnohé odborné úlohy, ako napríklad dekontamináciu, odber a identifikácie vzoriek. Odber vzoriek zabezpečovali v spolupráci s vojenskými policajtmi, pri dekontaminácii zasa úzko spolupracovali s vyčlenenými jednotkami michalovského mechanizovaného práporu. Príslušníkov michalovskej prvej mechanizovanej roty kapitána Jozefa Durkota napríklad čakala po splnení úloh v zamorenom priestore dekontaminácia pásovej a kolesovej techniky, zbraní a vojakov, ako aj kompletná hygienická očista osôb.

Na pripravenosť práporu sa prišiel pozrieť aj veliteľ Pozemných síl brigádny generál Ondřej Novosad, ako aj veliteľ Síl výcviku a podpory brigádny generál Ľubomír Svoboda. „Som maximálne spokojný s úsilím a nasadením vojakov počas celého vyvedenia, veď na Lešti plnia úlohy už od začiatku mája,“ zhodnotil cvičenie veliteľ práporu podplukovník Oliver Toderiška. Veliteľ vyzdvihol prácu zástupcu riadiaceho cvičenia, náčelníka operačného oddelenia kapitána Ľuboša Trudiča a jeho kolektívu, zástupcu veliteľa certifikovanej roty RCHBO nadporučíka Ľubomíra Melichera, náčelníka skupiny monitorovania a odberu vzoriek nadporučíka Miroslava Labaška, ale aj veliteľa družstva rotného Jaroslava Marka a mnohých ďalších. „Práve vďaka nim sme splnili všetky stanovené úlohy,“ spokojne konštatuje veliteľ práporu.

Vyčlenené jednotky Ozbrojených síl SR do NRF 2014 sa pripravujú do „zásobníka síl NATO“, aby v roku 2014 mohli byť plne k dispozícii Aliancii v prípade požiadavky na nasadenie v ktorejkoľvek krízovej oblasti.

Úspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v LeštiÚspešná certifikácia vojenských chemikov v Lešti

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: Jozef Žiak - Dátum: 22.05.2013
Čítanosť: 9618
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share