Preskocit navigáciu

Rožňava privítala našich vojakov z Afganistanu


Rožňava privítala našich vojakov z Afganistanu

Pri príležitosti návratu vojakov OS SR zo šesťmesačného pôsobenia v operácie ISAF v Afganistane sa dnes 4. júla na rožňavskom Námestí baníkov konal slávnostný nástup jednotiek spojený s odovzdávaním medailí.

Po úspešnom splnení úloh v operácii 135 vojakov OS SR na Slovensku privítal štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec. Spolu so zástupcom náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajorom Miroslavom Kocianom a zástupcom veliteľa pozemných síl plukovníkom gšt. Karolom Navrátilom odovzdali prítomným vojakom medaily „Za službu vo vojenskej operácii ISAF“.

Medzi vojakmi, ktorí sa vrátili, boli vojaci pôsobiaci šesť mesiacov vo funkciách na veliteľstve ISAF v Kábule, strážnej jednotke a provinčnom rekonštrukčnom tíme Uruzgan v Tarin Kowt. Z Afganistanu sa vrátili aj príslušníci z OML tímu z Tarin Kowtu, ktorí strávili v operácii ISAF takmer desať mesiacov.

Vo svojom príhovore štátny tajomník Miloš Koterec poďakoval vojakom nielen za ich profesionalitu, ale aj za zodpovednosť a vynikajúco odvedenú prácu. „Som rád, že aj z tohto miesta môžem povedať, že nám naozaj robíte veľmi dobré meno v zahraničí. Počúvame o našich vojakoch len to dobré. Svojou odbornosťou ste prispeli k naplneniu cieľa tejto vojenskej operácie. Rýchlosť a kvalitu vašej práce si velitelia vždy veľmi cenili,“ uviedol Miloš Koterec.

Prácu našich vojakov ocenil i zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Miroslav Kocian. „Naši vojaci sú denno-denne pod útokmi povstalcov, denne dopadajú rakety do perimetra táborov, kde sú nasadení. Nebezpečenstvo je tam veľmi vysoké, napriek tomu musím povedať, že naši vojaci disciplinovane a po psychickej a morálnej stránke veľmi dobre znášajú záťaž, ktorej sú tam vystavení.“

V súčasnosti prebieha na pôde NATO plánovanie novej operácie v Afganistane po roku 2014, ktorá bude zameraná na obnovenie výcvikových, asistenčných a poradných úloh pre vládu Afganistanu vrátane Afganských národných bezpečnostných síl.


Rožňava privítala našich vojakov z AfganistanuRožňava privítala našich vojakov z AfganistanuRožňava privítala našich vojakov z AfganistanuRožňava privítala našich vojakov z Afganistanu

Autor: OS SR - kpt. Pavol Pocklan , Foto: autor - Dátum: 04.07.2013
Čítanosť: 11521
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share