Preskocit navigáciu

Posledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v Turzovke


Posledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v Turzovke

V rímskokatolíckom farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie v Turzovke sa dnes uskutočnila posledná rozlúčka s vojenskými poctami s rotným Danielom Kavuliakom, ktorý zahynul pri plnení svojich povinností v utorok 9. júla 2013 v operácii ISAF v Afganistane. „Nepamätám si horšiu profesijnú úlohu, ako priviezť mŕtveho vojaka  alebo zúčastniť sa na udalosti, ako je pohreb príslušníka Ozbrojených síl, keď stojím na čele tohto rezortu,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

„V mene prezidenta Slovenskej republiky, v mene vlády Slovenskej republiky, v mene celého rezortu obrany, ako aj v mene svojom dovoľte, aby som vám, vašim rodinám, príbuzným a priateľom vyslovil tú najhlbšiu a úprimnú sústrasť so stratou vášho manžela, syna a brata,“ oslovil najbližšiu rodinu zosnulého vojaka minister. „Bol vynikajúcim profesionálnym vojakom a pri plnení svojich služobných povinností obetoval to najcennejšie – svoj život. Len veľmi ťažko sa hľadajú slová a ani mi neprináleží povedať viac. Česť jeho pamiatke!“ dodal minister obrany, ktorý prisľúbil príbuzným zo strany rezortu aj ozbrojených síl plnú podporu.

Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek v priebehu smútočného obradu vyhlásil rozkaz ministra obrany Slovenskej republiky Martina Glváča, ktorý čatára Daniela Kavuliaka mimoriadne povýšil in memoriam do hodnosti rotný. Minister Glváč zároveň udelil rotnému Danielovi Kavuliakovi najvyššie rezortné vyznamenanie: Pamätnú medailu ministra obrany I. stupňa.

"V našich radoch bude chýbať človek, ktorý odovzdal v ozbrojených silách za 11 rokov kus poctivej roboty. Dano bol skvelý človek, vždy rozdával úsmev, dobrú náladu a každý sa na neho mohol vždy obrátiť. Nikdy na neho nezabudneme,“ lúčil sa za všetkých vojakov s rotným Danielom Kavuliakom jeho priateľ z detstva a kolega z 11. mechanizovaného práporu Martin rotný Branislav Kontrík.

Svätú omšu za zosnulého celebroval ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky František Rábek a spolu s ním ju koncelebrovali štyria vojenskí duchovní. Po smútočných obradoch bola rakva s telom padlého vojaka, zahalená štátnou vlajkou Slovenskej republiky, vynesená na nádvorie kostola, kde zaznela slovenská štátna hymna a čestná jednotka z 11. mechanizovaného práporu vypálila 10 čestných sálv. So slovami „odovzdávam Vám vlajku Slovenskej republiky s vďakou a úctou“ odovzdal náčelník GŠ OS SR genpor. Peter Vojtek vlajku do rúk najbližších príbuzných. Rovnako tak im odovzdal vyznamenania rotného Daniela Kavuliaka, ako aj rozkaz o jeho povýšení in memoriam.

Na pohrebe s plnými vojenskými poctami sa spolu s príbuznými zosnulého vojaka zúčastnil prezident a hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR Ivan Gašparovič, minister obrany SR Martin Glváč, veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedgwick,  predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Jaroslav Baška, náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek a ďalší smútoční hostia. Osobnou kondolenciou prejavili príbuzným svoju hlbokú spoluúčasť.


Posledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v TurzovkePosledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v TurzovkePosledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v TurzovkePosledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v TurzovkePosledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v TurzovkePosledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v TurzovkePosledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v TurzovkePosledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v TurzovkePosledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v TurzovkePosledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v TurzovkePosledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v TurzovkePosledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v TurzovkePosledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v TurzovkePosledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v TurzovkePosledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v TurzovkePosledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v TurzovkePosledná rozlúčka s Danielom Kavuliakom v Turzovke

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 12.07.2013
Čítanosť: 6196
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share