Preskocit navigáciu

Generálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do Afganistanu


Generálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do Afganistanu
Cvičiace jednotky 11. mechanizovaného práporu, ktoré sa pripravujú na nasadenie v Afganistane, navštívil 17. júla v Lešti náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek.

Tragická smrť čatára Daniela Kavuliaka, ktorého smrteľne zranil afganský vojak 9. júla v Kandaháre, ešte viac zomkla jeho kolegov z martinského práporu v príprave na ich budúce pôsobenie v operácii ISAF. Vyjadriť podporu a povzbudiť ich pred septembrovým nasadením prišiel dnes do výcvikového priestoru Lešť generálporučík Vojtek.

„V osobe Daniela Kavuliaka sme nestratili iba príslušníka 11. mechanizovaného práporu, či 1. mechanizovanej brigády, ale zároveň príslušníka ozbrojených síl Slovenskej republiky a občana Slovenska,“ prihovoril sa vojakom Vojtek. Podľa náčelníka generálneho štábu je príprava nadchádzajúcej septembrovej rotácie v rukách samotných vojakov, pričom vyslovil presvedčenie, že bude rovnako kvalitná ako ich predchodcov, ktorí boli pri tragickom incidente 9. júla.

Vojtek zároveň pochválil činnosť ich martinských kolegov, ktorí sa pri minulotýždňovom napadnutí v Kandaháre zachovali ako profesionáli. „Ja som skutočne rád, že všetci naši vojaci, ktorí pri incidente boli, si splnili svoju úlohu a reagovali tak, ako reagovať majú,“ povedal generálporučík Vojtek. Podľa náčelníka svojou rýchlou reakciou zabránili ďalším zraneniam, zabezpečili ťažko zraneným rýchlu zdravotnícku pomoc, a tým im zachránili život. „Preto je dôležité, aby ste pristupovali k výcviku zodpovedne a uvedomili si, že každý pohyb alebo povel, ktorý si tu drilom nacvičíte, vám môže zachrániť život,“ zdôraznil šéf ozbrojených síl.

Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Lešti neohlásene a v priestore vybudovanej kópie vstupnej kandahárskej brány ECP-5 si pozrel ich reakcie na nasimulovaný raketový útok. Cvičiacich vojakov pochválil za reakciu na napadnutie základne a riadiacich cvičenia za vysokú kvalitu jeho prípravy. „Viem, že to teraz nebudeme mať jednoduché a musíme žiť s pocitom súvisiacim s tým, čo sa stalo, ale život musí ísť ďalej a my musíme fungovať ďalej. Ja vám držím palce, aby sa vám to všetko podarilo prekonať,“ dodal Vojtek.

Vojaci dostali od náčelníka aj informáciu o starostlivosti o rodinu zosnulého vojaka a tiež rodiny zranených vojakov, ktorým rezort obrany umožnil návštevu ich blízkych v nemocnici v nemeckom Landstuhle. Na vojakov apeloval, aby rodiny ich kolegov podporovali. „Sú to rodiny našich kamarátov. Sú naši a stále budú naši. Nielen preto, že sú príslušníkmi útvaru, ale že sú tu - v našich srdciach,“ povedal vojakom. „Pomôcť, keď sa dá, či už jednoduchou prítomnosťou, alebo službou, ktorá im pomôže,“ dodal Vojtek.

V Lešti od 1. júla cvičí vyše 200 vojakov, z ktorých prevažnú časť tvoria príslušníci martinského 11. mechanizovaného práporu. V septembri tohto roka by mali vystriedať časť svojich kolegov, ktorí plnia úlohy v strážnej jednotke na leteckej základni v afganskom Kandaháre. Súčasťou cvičenia, ktoré nazvali „Desert Horse“, sú aj bojové streľby, ktoré absolvovali v uplynulých dňoch, a celá škála nasimulovaných incidentov, ktorých námetom sú reálne skúsenosti z operácie ISAF.

Generálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do AfganistanuGenerálporučík Vojtek povzbudil vojakov počas prípravy do Afganistanu

Autor: mjr. Milan Vanga , Foto: mjr. Milan Vanga, rtn. Tomáš Mik - Dátum: 17.07.2013
Čítanosť: 9120
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share