Preskocit navigáciu

Úspešná previerka pred odchodom do Bosny


Úspešná previerka pred odchodom do Bosny

V priestoroch posádkového cvičiska Kolíňanský vrch absolvovali 8. augusta príslušníci nitrianskej tretej mechanizovanej roty kontrolné zamestnanie, ktoré preverilo zladenosť čiat. Podľa veliteľa roty kapitána Petra Melníka to je spoločne s bojovými streľbami čiat posledná previerka pred odchodom na cvičenie OPREH 2 (Operational Rehearsal) na území Bosny a Hercegoviny.

Práve nitrianska rota je totiž ako prvá jednotka zo Slovenska vyčlenená v tomto roku ako záložná jednotka pre operáciu ALTHEA v Bosne a Hercegovine (Intermediate Regional Reserve). „Spomínanú pohotovosť držíme od 1. apríla do konca roku. Sme pripravení v prípade krízovej situácie na nasadenie do operácie v Bosne a Hercegovine do desiatich dní od aktivácie. Pre plnenie spomínaných úloh bola rota doplnená o čatu logistickej podpory z hlohovských útvarov a o niektorých ďalších odborníkov. Celkovo máme dnes 125 príslušníkov. Preto aj jednou z úloh kontrolných zamestnaní bolo preveriť spoluprácu celej jednotky. S výsledkami som spokojný. Vojaci sú dobre pripravení a motivovaní na plnenie úloh na Balkáne,“ konštatuje veliteľ roty.

Spolieha sa predovšetkým na dobrú prácu svojich veliteľov čiat: poručíkov Petra Bystrianskeho, Petra Sochora a Miroslava Lonského, výkonného poddôstojníka roty rotmajstra Reného Gaspára, veliaceho poddôstojníka 2. čaty rotmajstra Milana Karasa a na mnohých ďalších skúsených príslušníkov roty. Veď približne 70 percent z nich má medzinárodné skúsenosti (najmä z operácie ISAF či misie UNFICYP).

Na cvičení OPREH 2 v prvej polovici septembra v Bosne a Hercegovine budú slovenskí vojaci plniť úlohy spoločne najmä s rakúskymi príslušníkmi operácie ALTHEA. Pred odchodom ešte raz skontrolujú svoj výstroj, ale aj pripravenosť techniky, zloženie vozidiel v kolónach, pripravenosť vodičov, naplánované trasy presunu a označenie vozidiel. Veliteľ roty pripomína, že v najbližších dňoch očakávajú aj posledný materiál. Ide o súpravy na potláčanie davu. Doteraz ich mali len pre jednu čatu.

Kapitán Melník bol v priestore nasadenia v Bosne a Hercegovine v septembri minulého roka. Zoznámil sa s ním. Následne prebehlo cvičenie na mapách, kde sa oboznámili s celým cvičením, jeho cieľmi, štruktúrou síl a prostriedkov, ktoré budú v ňom využité, ako aj s výcvikovými priestormi. V najbližších dňoch čaká kapitána Melníka ešte hlavná plánovacia konferencia, v rámci ktorej sa doladia posledné detaily cvičenia. „Už teraz ale môžem povedať, že vojaci sa tešia na cvičenie na Balkáne. Chcú svojimi výkonmi a plnením úloh na ňom šíriť dobré meno slovenských vojakov v zahraničí,“ zdôrazňuje veliteľ 3. mechanizovanej roty kapitán Peter Melník.


Úspešná previerka pred odchodom do BosnyÚspešná previerka pred odchodom do BosnyÚspešná previerka pred odchodom do BosnyÚspešná previerka pred odchodom do BosnyÚspešná previerka pred odchodom do BosnyÚspešná previerka pred odchodom do BosnyÚspešná previerka pred odchodom do BosnyÚspešná previerka pred odchodom do BosnyÚspešná previerka pred odchodom do BosnyÚspešná previerka pred odchodom do BosnyÚspešná previerka pred odchodom do BosnyÚspešná previerka pred odchodom do BosnyÚspešná previerka pred odchodom do BosnyÚspešná previerka pred odchodom do BosnyÚspešná previerka pred odchodom do Bosny

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 09.08.2013
Čítanosť: 7637
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share