Preskocit navigáciu

Pripravenosť nitrianskej jednotky preverí cvičenie v Bosne a Hercegovine


Pripravenosť nitrianskej jednotky preverí cvičenie v Bosne a Hercegovine  

     Záložná slovenská jednotka pre operáciu EUFOR ALTHEA v najbližších týždňoch absolvuje cvičenie v Bosne a Hercegovine, ktoré preverí ich pripravenosť na nasadenie v prípade hrozieb na Balkáne.

Rota z nitrianskeho 12. mechanizovaného práporu pod velením kapitána Petra Melníka je doplnená o čatu logistickej podpory zo Síl výcviku a podpory. Spolu tvoria jednotku IRR (Intermediate Reserve Rehearsal), ktorú budú počas cvičenia OPREH 2 v dňoch 8.-12. septembra v Bosne a Hercegovine sledovať a hodnotiť jej operačnú pripravenosť pozorovatelia Severoatlantickej aliancie, Európskej únie a participujúcich krajín. Svoju pripravenosť bude na Balkáne prezentovať 125 príslušníkov nitrianskej roty, ktorí sa presunú do Bosny a Hercegoviny v troch samostatných kolónach na päťdesiatich kusoch kolesovej techniky.

S odchádzajúcou jednotkou sa dnes na slávnostnom nástupe v Nitre oficiálne rozlúčili veliteľ Centra riadenia operácií Generálneho štábu OS SR plukovník gšt. Daniel Zmeko, veliteľ Pozemných síl brigádny generál Onřej Novosad, veliteľ 1. mechanizovanej brigády plukovník gšt. Ján Bujňák a veliteľ Spoločnej logistickej podpornej skupiny Síl výcviku a podpory plukovník Ján Žarnovický.

„Slovenská jednotka sa v sobotu pripojí k Mnohonárodnému práporu ALTHEA (Multinational Battalion – MNBn) a v rámci cvičenia preukáže svoje schopnosti pri napĺňani spoločného cieľa Európskej únie rýchlo reagovať na vzniknutú hrozbu a zabezpečiť vojenskú prítomnosť na podporu exekutívnej podoby operácie ALTHEA,“ vysvetlil veliteľ 12. mechanizovaného práporu podplukovník Štefan Acsai.

Súčasťou slávnostného nástupu bolo prepodriadenie jednotky do podriadenosti Centra riadenia operácii Generálneho štábu Ozbrojených Síl SR. „So cťou ste splnili úlohy prípravy jednotky IRR ALTHEA. Som presvedčený, že tento kontingent, ktorý bude podporovať medzinárodné jednotky je zodpovedne a dokonale pripravený. Veľa vecí sa naučíte, ale rovnako veľa vecí naučíte aj našich koaličných partnerov.“ konštatoval počas nástupu vo svojom príhovore veliteľ Pozemných Síl SR brigádny generál Novosad.

Po úspešnom absolvovaní cvičenia v Bosne a Hercegovine sa jednotlivé národné kontingenty vrátia do svojich krajín, kde budú až do konca roka v pohotovosti na nasadenie.

Operácia EUFOR ALTHEA začala 2. decembra 2004 a vznikla transformáciou zo stabilizačnej operácie NATO SFOR, ktorá sa v krajine uskutočnila v rokoch 1997-2004. V roku 2004 prevzala hlavnú zodpovednosť za udržanie bezpečného prostredia v Bosne a Hercegovine Európska únia. Rekonfiguráciou operácie 1. septembra 2012 sa znížil počet koaličných síl z 1300 na 600, čo bolo kompenzované poskytnutím záloh (Intermediate Reserve) z členských krajín. Pre tento rok je záloha vyčlenená jednotkou z 12. mechanizovaného práporu z Nitry.


Pripravenosť nitrianskej jednotky preverí cvičenie v Bosne a HercegovinePripravenosť nitrianskej jednotky preverí cvičenie v Bosne a HercegovinePripravenosť nitrianskej jednotky preverí cvičenie v Bosne a HercegovinePripravenosť nitrianskej jednotky preverí cvičenie v Bosne a HercegovinePripravenosť nitrianskej jednotky preverí cvičenie v Bosne a HercegovinePripravenosť nitrianskej jednotky preverí cvičenie v Bosne a HercegovinePripravenosť nitrianskej jednotky preverí cvičenie v Bosne a HercegovinePripravenosť nitrianskej jednotky preverí cvičenie v Bosne a Hercegovine

Autor: npor. Ing. Peter Poldruhák , Foto: npor. Ing. Peter Poldruhák - Dátum: 28.08.2013
Čítanosť: 6549
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share