Preskocit navigáciu

Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013


Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013

V priestoroch Akadémie ozbrojených SR v Liptovskom Mikuláši sa 9. septembra slávnostným nástupom začal už v poradí 11. ročník cvičenia Blonde Avalanche (Plavá lavína).

Veliteľ pozemných síl brigádny generál Ondřej Novosad privítal jeho účastníkov z Maďarska, Rumunska, Ukrajiny a Slovenska. „Som presvedčený, že cvičenie ešte viac upevní priateľstvo a spoluprácu medzi krajinami podieľajúcimi sa na projekte Tisa a zlepší súčinnosť medzi ozbrojenými silami, hasičským záchranným zborom a civilnou ochranou pri riešení krízových situácií,“ zdôraznil generál Novosad.

Rektor AOS SR brigádny generál Boris Ďurkech uvítal, že po prvý raz sa do cvičenia zapája aj Akadémia OS SR prostredníctvom svojho simulačného centra. V ňom pod vedením riadiaceho cvičenia plukovníka Ľudovíta Valentínyho pracuje medzinárodný kolektív, v ktorom nechýbajú ani zástupcovia hasičského a záchranného zboru a civilnej ochrany. V nasledujúcich dňoch cvičenia (prebieha od 9. do 12. septembra), ktoré sa uskutočňuje okrem simulačného centra v Liptovskom Mikuláši predovšetkým na vodnom cvičisku ženijného práporu na rieke Váh v Seredi budú jeho účastníci plniť úlohy, súvisiace s likvidáciou živelnej pohromy a pomoci obyvateľstvu. Veď práve pre tento účel bol aj medzinárodný ženijný prápor TISA v roku 2002 založený. Spomínaná rieka a jej prítoky v jednotlivých krajinách v minulosti neraz spôsobili záplavy s veľkými materiálnymi škodami. Prvé spoločné cvičenie sa uskutočnilo v roku 2003 v Maďarsku. Každý rok sa v jeho organizovaní striedajú jednotlivé účastnícke krajiny. Na Slovensku sa cvičenie uskutočňuje po tretí raz. Spoločný štáb v priebehu cvičenia Blonde Avalanche 2013 bude zlaďovať súčinnosť pri velení a koordinácii činnosti nasadených jednotiek. Na tohtoročnom cvičení a jeho zabezpečení sa zúčastňuje takmer tristo príslušníkov ozbrojených síl zo Slovenska, Maďarska, Rumunska a Ukrajiny, ako aj príslušníci hasičského a záchranného zboru a civilnej ochrany. Majú k dispozícii 90 kusov rôznej ženijnej a automobilovej techniky.

Mnohonárodný ženijný prápor TISA plní úlohy bez zbraní a munície v súlade s dohodou v spolupráci s ostatnými zložkami a inštitúciami zasahujúcimi pri odstraňovaní následkov živelných pohrôm a katastrof. Prápor je schopný uskutočňovať prieskum (zisťovať rozsah ohrozenia), odstraňovať následky povodní, spevňovať brehy riek, priamo zachraňovať osoby i majetok v zaplavenej oblasti, čistiť cesty, ale napríklad realizovať aj výstavbu náhradných mostov.


Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013Začalo sa cvičenie Blonde Avalanche 2013

Autor: MO SR - Jozef Žiak, VePS - kpt. Lenka Bušová , Foto: autor - Dátum: 09.09.2013
Čítanosť: 7475
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share